Patrimoni

L'entorn de sant Romà de les Bons, el primer a seguir el de Meritxell

El perímetre del santuari canillenc ha de passar pel període d’al·legacions abans de quedar definitivament aprova

L'entorn de sant Romà de les Bons, el primer a seguir el de Meritxell

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern publicarà dimecres l’edicte amb el perímetre de protecció del conjunt canillenc de Meritxell, amb els santuaris nou i vell; un document que abans de quedar definitivament aprovat encara ha de passar per un període d’al·legacions de mesos, va recordar la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que, no obstant això, es va mostrar optimista respecte de les possibilitats d’avançar en una feina que s’ha convertit en un llast que arrossega el ministeri legislatura rere legislatura, des del 2004, amb els entorns de seixanta monuments encara pendents. El següent a sortir, segons Gelabert, serà el de sant Romà de les Bons. L’objectiu inicial del ministeri apuntava a avançar en 24 aquesta legislatura.

Gelabert va recordar que, malgrat els canvis introduïts per la modificació de la Llei de Patrimoni aprovada fa dos anys a instàncies dels comuns –la que redueix el perímetre de protecció dels monuments a vint metres–, “hi ha molta feina feta”, d’abans, molt de treball ja avançat i que serà útil malgrat la revisió obligatòria a què s’ha de sotmetre.

L’entorn de Meritxell, com ara el del conjunt encampadà de les Bons, s’ha delimitat seguint no solament els nous criteris que marca la llei, també a partir de les directrius en què va treballar l’ara ex-coordinador de Patrimoni Ricard de Deus. Es tractava, segons va explicar al Diari, d’establir un document “de mínims i no de màxims”. Meritxell hauria de ser el terreny de proves per veure com funciona aquest document i si permet assolir acords amb comuns i propietaris privats amb més agilitat que fins ara, i poder desencallar un problema enquistat des de fa més d’una dècada. Gelabert va defensar aquest document, enviat als comuns per ser examinat, “perquè serà la manera en què, si assolim el consens amb ells, el Govern també tindrà alguna cosa a dir en el perímetre més enllà dels vint metres”.

Sant Marc i santa Maria d’Encamp i sant Serni de Nagol són altres entorns que van quedar aturats pel canvi legislatiu.

GELABERT SEGUEIX BUSCANT UN CAP PER A PATRIMONI

Després de la recent dimissió de Ricard de Deus com a coordinador de Patrimoni Cultural, és la mateixa ministra qui assoleix les seves funcions, però de manera provisional, va recordar, “perquè un departament tan tècnic” necessita algú especialitzat i que pugui cobrir l’ampli ventall de funcions del departament. “Però no és fàcil trobar algú que tingui una visió tan àmplia”, va admetre, en un lloc de responsabilitat que té marcada com a prioritat la redacció i aprovació “del màxim d’entorns” però on “hi ha altres àrees que potser han quedat més descuidades”, un problema a corregir. De moment, va explicar la ministra, està buscant “dins” del mateix departament. “És una feina que hauria de ser molt agraïda, pel que té d’interessant poder actuar en la preservació de la història del país”, va comentar, “però el cert és que està resultant complicat” trobar la persona adient.

La dimissió de Ricard de Deus es va fer efectiva a principi de mes. Havia assolit el càr­rec aquesta legislatura, en substitució d’Olivier Codina, anterior director de Patrimoni.

tracking