Reportatge
50 maons per a una acadèmia
Ha trobat alguns obstacles, la iniciativa d’un grup de creadors encapçalats per Josep Pozo, per posar dempeus una acadèmia del cinema andorrà (si tal cosa existeix, o més aviat: perquè arribi a existir), però de moment ha aplegat mig centenar de futurs acadèmics.
Per a Pozo, l’aproximadament mig centenar de persones que ja ha respost positivament a la proposta –molts, en fase encara de preinscripció– el fa agafar empenta per seguir endavant. Un bon grapat, puntualitza, són andorrans que estan llaurant-se una carrera frontera enfora, “i als que ja estem intentant integrar a la directiva, oferint-los vocalies i mirarem d’organitzar-nos de manera que puguin ser actius”. Així que, segons assegura el director lleidatà, malgrat les veus escèptiques o directament crítiques que el projecte ha aixecat, tot està en marxa i només queden lligar els últims serrells de cara a la presentació en societat, fixada per al proper dia 10 al Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
Pozo, que de moment en serà el president però que convocarà eleccions en uns mesos, pregunta als que no ho veuen clar, “si aquí podem ser cinquanta o vuitanta persones del sector, no val la pena que treballem per a ells?”; la tasca, en opinió seva, “té tot l’interès del món”. I per a les dimensions del país, puntualitza, aquesta xifra li sembla més que raonable, molt positiva: “Pensem que a l’Acadèmia catalana estem parlant de 250 membres i a l’espanyola, no més de 1.200”, entre els quals, recorda, ell es va comptar durant cert temps. Amb aquest volum d’inscrits, la junta directiva estarà formada per divuit persones, de les quals catorze seran vocals.
Pozo, no obstant això, no descarta que més endavant s’abandonin possibles suspicàcies davant de la nova entitat: “La majoria de la gent amb què ens hem trobat s’ho ha agafat amb moltes expectatives i després hi ha hagut un sector mínim que de moment ha declinat afegir-s’hi però per al qual mantenim la porta oberta.” I reitera: “Si jo soc vist com una figura negativa, dimiteixo.” No obstant això, avisa que tampoc no se sent preocupat pels “regnes de Taifes” que prefereixin anar per lliure perquè el de l’acadèmia “porta un missatge integrador”.
Entre les veus que en els últims dies s’han mostrat crítiques amb la iniciativa, o més aviat molestes amb algunes qüestions pràctiques, hi ha el director del Festival Ull Nu, Hèctor Mas, qui no va veure amb bons ulls que la data de la gala de presentació coincidís pràcticament amb les del certamen. El futur president de l’organisme respon que la data depèn en gran manera de la disponibilitat del Centre de Congressos, que s’ha de llogar amb mesos d’antelació.
Rebre suport, sí; casar-se, no
La futura acadèmia compta, recorda, amb el suport del ministeri de Cultura. Tot i que, puntualitza, no en matèria econòmica: “De moment som els que l’estem posant en marxa els que sufraguem qualsevol possible despesa.” I suport del Govern no vol dir, adverteix, “casar-se” amb cap partit polític. “El que hem de fer és defensar el sector amb fermesa davant de qualsevol Govern de qualsevol color i exigir que ens faciliti desenvolupar-nos.” Un exemple: “Exigirem que es creï una film comission que funcioni de debò, no posar allà un funcionari que no sàpiga ni què fer.”