Patrimoni

Iniciativa per convertir les ràdios històriques en patrimoni mundial

El secretari de la comissió andorrana per a la Unesco rebrà els impulsors de la idea per avaluar-ne la viabilitat

Iniciativa per convertir les ràdios històriques en patrimoni mundial

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Nacional Andorrana per a la Unesco (CNAU) ha rebut la demanda d’un col·lectiu ciutadà per estudiar la possible candidatura del patrimoni radiofònic, Radio Andorra i Sud Radio, a ser inclòs a la llista del patrimoni mundial protegit per aquest organisme. Una idea que es troba encara a les beceroles, pendent d’una primera presa de contacte entre els impulsors de la iniciativa i el secretari de la CNAU, Jean-Michel Armengol.

De moment, no és més que una idea sorgida de la societat civil que busca la viabilitat. Serà el primer que estudiï el representant de l’organisme supranacional a Andorra, amb la proposta sobre la taula. D’entrada, una proposta perquè un bé sigui inclòs a la llista de patrimoni mundial ha de complir una sèrie de requisits, el més important dels quals, demostrar un valor universal i excepcional; és a dir, s’ha de confrontar amb altres de similars que puguin existir arreu i s’ha d’argumentar amb precisió perquè aquest és singular. Això comporta una part de recerca històrica profunda –arquitectònica, etcètera– i justificar aspectes com que ha mantingut la integritat i els valors al llarg del temps.

També ha de quedar ben definit com es gestionaria el bé un cop inscrit a la llista de patrimoni protegit de la Unesco.

En tot aquest camí, un altre pas molt important és el suport del Govern. Important i previ a qualsevol treball per a la candidatura, perquè només un Estat pot presentar-ne, així que qualsevol feina realitzada al marge del que consideri el Govern seria perduda si no compta amb el beneplàcit institucional.

Si aquesta iniciativa arribés a tirar endavant tindria un punt a favor d’entrada: haver sorgit de la societat civil.

Idea esvaïda

La iniciativa recorda la idea publicitada per l’alcalde de la Seu, Albert Batalla (en època d’eleccions municipals, cal dir-ho), per aixecar una candidatura conjunta de la catedral de Santa Maria, el romànic andorrà i el castell de Foix. Una proposta de la qual es va parlar a mitjan 2015 però que sembla haver quedat enterrada en l’oblit. Si més no, que el secretari de la CNAU en tingui constància.

Un dossier presentat per tres països comptaria amb aquest punt a favor, perquè el comitè del patrimoni mundial veu amb molt bons ulls aquestes iniciatives de cooperació transnacional. Com va ser la de les falles, també amb el suport dels estats andorrà, espanyol i francès, i que va aconseguir la inclusió a la llista del patrimoni immaterial.

En el cas del romànic a Andor­ra es troba amb un escull de partida: els entorns de protecció, encara pendents, en alguns dels monuments que s’hi inclourien.

tracking