Patrimoni

Moure fitxa per les ràdios

Velles Cases fa els primers passos per presentar les ràdios històriques a la llista de patrimoni mundial

Moure fitxa per les ràdiosFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una idea que sembla tenir viabilitat –entre altres raons, perquè hi ha antecedents– i a primer cop d’ull “molt interessant”. És la reflexió del secretari de la Comissió nacional andorrana per a la Unesco (Cnau), Jean Michel Armengol, després de la reunió amb Claude Benet, president de Velles Cases Andorranes, entitat que posa damunt la taula la idea de confeccionar una candidatura perquè el patrimoni lligat a les ràdios històriques (edificis i memòria) sigui inclòs a la llista de patrimoni mundial de la Unesco. De la trobada en van sortir els passos immediats: el primer, presentar el projecte a Joan Reguant perquè el valori (ell va estar al capdavant de la candidatura del Madriu i la de les falles); després, recavar el suport del Govern (cosa que preveuen que serà més fàcil d’obtenir si hi ha un ampli col·lectiu social implicat). A continuació, l’Estat (únic interlocutor amb la Unesco) hauria de demanar la inclusió en la llista indicativa, una mena de llista d’espera, per així dir-ho, que només suposa manifestar la intenció de presentar en algun moment la candidatura.

Armengol considera molt positiu que hi hagi algun antecedent de patrimoni radiofònic ja inscrit: Radio Varberg, una emissora sueca descrita a la llista com “un edifici monumental extraordinàriament ben conservat i molt representatiu de la primera època del sistema de telecomunicacions sense fil entre les dues ribes de l’Atlàntic. Tot i que el precedent, d’una banda aplana el camí, també condiciona: la candidatura andorrana s’hauria d’argumentar per ser-ne complementària, per aportar valors diferenciats, puntualitza Armengol. Qui no veu que en un altre sentit pugui ser perjudicial: “Cap problema perquè hi hagi més d’una ràdio, també hi ha més d’una catedral inscrita.”

Amb tot, recorda, “la llista només és un label, el que és important de debò és la protecció dels béns”, però és cert, admet, que una candidatura és una bona excusa per fer-ho.

Benet explica que la idea va sorgir de “converses informals” després de la visita que van organitzar al setembre a les instal·lacions de Sud Ràdio, que formaria la candidatura amb Radio Andor­ra. “Però estem encara en fase de prospecció i reflexió”, puntualitza, tot i que en contacte amb altres associacions que veuen amb bons ulls la iniciativa i s’hi sumarien. “Seria un projecte molt bonic, sorgit de la societat civil i que es convertiria en un projecte de país, aglutinador”, considera.

El president de Velles Cases explica que aixecar propostes com aquesta no suposa més que complir amb els estatuts de l’entitat, creada per protegir el patrimoni històric i cultural del país. “Es tracta de tenir sensibilitat per compartir el que hem tingut aquí”. I, recorda, “una emissora com Radio Andorra hi va haver un moment que tothom la coneixia a Europa, que anaves per un país com Holanda i la gent et saludava dient allò de ‘Aquí Radio Andorra’”. Per tant, conclou, “som nosaltres els que hem de creure en el que tenim i hem de començar a moure fitxa”.

tracking