Espectacles

'Saison' continuista i un xic escurçada

La temporada cultural es presenta jazzística i clàssica a la part musical i ‘negra’ a la cinematogràfica, amb cicle dedicat al ‘polar’

'Saison' continuista i un xic escurçada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una vintena de propostes, programades en una línia de continuïtat respecte de cartells anteriors: la Saison Culturelle promet força música –jazz i clàssica, especialment– i molt de cinema, amb un cicle dedicat al polar, un dels gèneres, el policial, dominants a la cinematografia francesa. Entre els rostres coneguts dels escenaris, convoca el xouman Michel Leeb, que celebra 40 anys davant el públic, i l’actor Patrick Timsit, amb una adaptació teatral de Le livre de ma mère, d’Albert Cohen.

L’ambaixadora, Jocelyne Caballero, va presentar el cartell de la temporada –amb un cost d’uns 140.000 euros– com un seguit de propostes que busquen la qualitat, “sense que sigui signe d’elitisme, sinó que estan adreçades a tots els públics” i guiades per tres fils conductors: que siguin esdeveniments emblemàtics de l’actualitat cultural a França, que siguin prova de cooperació transfronterera –com en el cas de les orquestres simfònica de Perpi­nyà-Mediterrani i de cambra de Tolosa– i que “segueixin el ritme de les cites culturals que existeixen a França”, és a dir, moments clau com la festa de la música o el Printemps des Poètes.

Més de set mil espectadors

Caballero qualifica com a “molt satisfactori” el seguiment de les propostes del 2016: un 84% d’ocupació de mitjana i una afluència total de 7.270 persones. De cara al 2018 la línia serà la mateixa, però buscant “fer evolucionar la programació” i “anar a la recerca d’altres públics”. Altres públics que són el més jove –“menys espontàniament en contacte amb la cultura francesa”– i els d’altres temporades i cartells del país, on la cultura gal·la vol integrar-se, “no competir”.

La proposta immediata serà el cicle de cinema francòfon, que obre les portes a una producció andorrana de l’any passat: 73’, de Josep Pozo (en castellà); la resta: Ma vie de Courgette, La passion d’Augustine, Les Gars, Il a déjà tes yeux i Tous les chats sont gris. El cicle de cinema negre serà al setembre, amb quatre films per fer un repàs de la producció dels cinquanta als vuitanta: Touchez pas au Grisbi, de Jaques Becker; Le Samouraï, de Jean-Pierre Melville; Mort d’un pourri, de Georges Lautner, i Police, de Maurice Pialat. Organitzat en col·laboració amb la Cinemateca de Tolosa.

També en l’apartat de cinema arribarà L’Odyssée, de Jerôme Salle, un retrat del mític aventurer Jacques-Yves Cousteau.

A banda, les projeccions dels espectacles de la Comédie Française en pantalla de cine, a Illa Carlemany, una proposta que va debutar la setmana passada i de la qual queden Roméo et Juliette i Cyrano de Bergerac, al maig i l’octubre, respectivament.

Sonoritats

El viatge per les diferents sonoritats començarà a l’abril, el 5, amb el piano de Jacky Terrasson i el trompetista i fiscornista Stéphane Belmondo, i continuarà, també en clau de jazz i aquell mateix mes (el dia 21), amb Triple Entente, una proposta que forma part del Sax Fest d’enguany. El 25 de maig, la Simfònica Perpinyà-Mediterrani interpretarà obres de Fauré, Debussy, Albéniz i Saint-Saëns, i la de cambra de Tolosa arribarà en el marc de les jornades del patrimoni.

A l’octubre recalarà a la saison Triwap, banda de músics, cantants i comediants que proposen un espectacle divertit amb cançons iròniques i sons no tan allunyats de Jacques Dutronc o Bee Gees. I per cloure l’apartat musical, al novembre, les improvisacions de Bach que proposarà el pianista Jean-François Zygel.

tracking