Reportatge

Escola de rap

És un estil musical molt poc present al país. A penes un grup –Veloziraptors– i un solista –Oktuso– que hagin tingut cert ressò. Però són més els joves aficionats que s’ajunten al Parc Central per fer-ne. Efrem Roca, professor de música, ha començat a orientar-los.

Escola de rap

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

N’hi ha molt poc de rap i hip-hop al país, és cert, i el poc que fan és molt a títol personal”, afirma Roca, que tot i que el seu àmbit és el saxo va pensar que aquí hi havia una carència i que hi podria posar un granet de sorra. Està, així, darrere del taller de rap que emparen el comú de la capital (a través de La Central, l’espai de jovent al Parc Central), Govern i ara l’Sdadv (la societat d’autors), que hi ha afegit una subvenció de 3.000 euros. El projecte ja fa temps que està en marxa, de fet, prou perquè els –de moment– quatre joves que hi han estat participant ja presentessin les habilitats adquirides en una actuació a La Fada Ignorant.

No és que el hip-hop sigui el seu fort, admet Roca, intèrpret i professor de saxo a l’Institut de Música de la capital, “però orientació sobre producció musical sí que els puc oferir”. I tractament de les lletres: que no siguin masclistes, que no facin apologia de les drogues: “Els ajudo a reflexionar, que entenguin que el missatge que llancen és important perquè hi ha d’altres joves que els escolten sobre els quals tenen influència.” En aquesta tasca Roca compta amb el suport de la psicòloga Laura Fité. I en l’apartat coreogràfic s’ha afegit al projecte Marta Morán, ballarina i professora a l’escola Líquid Dansa. Aquest apartat, per cert, el treballen pensant especialment en el vídeo documental que està previst enregistrar al voltant de l’experiència.

És una iniciativa pionera en aquest estil musical que no es preveu a les escoles del país. A ciutats com Barcelona sí que funcionen centres de formació especialitzada “de manera més reglada”. Una idea subjacent seria que aquests primers grups d’alumnes (en breu se n’afegiran tres o quatre més) siguin els formadors del futur.

Més enllà de la preparació musical –“tots acabaran aprenent a fer servir els programes d’edició musical”, assegura el responsable del projecte–, el taller també té una altra funció, la de proporcionar als joves eines per al creixement personal, és una iniciativa per ajudar-los a reflexionar sobre els seus valors. Fins i tot pot anar més enllà, puntualitza Roca, “es pot oferir a aquells nanos que no acaben de trobar el seu camí, que no estudien ni treballen”. Està convençut que pot donar resultats increïbles: “No vegis com es comprometen i la capacitat que tenen per muntar-se unes lletres brutals, tres minuts recitant seguit i sense ni una repetició ni dubte.” Una mostra claríssima que “en els casos que potser no tenen bones notes al col·le no és per manca de capacitats, sinó que se’ls ha d’ajudar a trobar allò que els agrada”.

El projecte es va fer públic en el marc de la presentació dels ajuts que atorga l’Sdadv, 21.896 euros. També van rebre suport projectes videogràfics de Lluís Cartes, Landry Riba, Hysteriofunk, Persefone i el Cor de Rock d’Encamp.

tracking