Música
1.200 ànimes, a l'Hibernation del Pas
Els organitzadors del nou festival d’electrònica es mostren satisfets per les entrades venudes en aquesta primera edició
Aixecar la primera edició d’un festival era un repte, però els impulsors de l’Hibernation, que es viurà al Pas de la Casa aquest cap de setmana, estan més que satisfets: han aconseguit despatxar prop de 1.200 entrades, fet que qualifiquen com “un feedback genial”, en paraules d’Hugo Sauterel. Especialment, puntualitza, “perquè l’objectiu més important per a nosaltres no era tant portar a Andorra un munt de gent enguany, sinó oferir un festival de qualitat” que agradi als assistents i el difonguin pel boca-orella per a successives edicions. Per engegar l’Hibernation compten amb un cartell de prop de quaranta artistes internacionals.
Sautarel, al darrere de l’empresa La Noche Voyages, un operador turístic francès que fa anys que porta al Pas públic juvenil, recalca que en aquesta ocasió el públic objectiu és més gran en edat (entre 25 i 40 anys) i de més alt poder adquisitiu. “La cultura de l’electrònica ha evolucionat aquests anys i la clientela actual del tecno és més madura i té un estatus social més elevat”, assegura Sautarel. “Per això hem volgut organitzar un esdeveniment de qualitat”, perquè la gent que assisteix a festivals com aquest, argumenta, “ve pels artistes, per gaudir de la música, no buscant el consum d’alcohol, no els atreu la festa, sinó la programació”.
El desig dels organitzadors és “que sigui una cita que es consolidi, que en continuem parlant d’aquí a deu anys”. De moment, la resposta ha estat majoritàriament francesa: aproximadament la meitat de les entrades venudes. Un altre trenta per cent s’ha despatxat en punts de venda a Espanya, fonamentalment Barcelona. Però l’objectiu, apunta Sautarel, és que el públic estigui integrat en tres parts iguals per francesos, espanyols i gent d’Andorra. El públic nacional, entén, sol deixar la compra per a l’últim moment. El portaveu dels organitzadors assegura que per a ells “és important el públic d’aquí, que s’hi impliqui”. De fet, ja ho van tenir en compte a l’hora d’involucrar el discjòquei andorrà Richard Capdevila (Richy Vuelcom): no sols oferirà una de les sessions del festival, també ha format part de l’organització.
Fregant l’equilibri
Amb la quantitat d’entrades venudes els impulsors de l’esdeveniment han aconseguit fregar el punt d’equilibri pel que fa al sosteniment econòmic del festival. “Normalment el primer any perds un trenta per cent i el segon, un quinze, així que si el primer any no tenim pèrdues, encara que no guanyem res, ja ens fa sentir orgullosos”, manifesta Sauterel.
L’Hibernation al Pas coincideix amb l’inici de l’altra cita de música electrònica i neu anunciada al país, el festival Horizon, a Arinsal, iniciativa d’una empresa britànica i pensat per a aquell públic. Un problema, la competència? Sauterel considera que no, que més aviat al contrari: “La competència és positiva, perquè la gent anirà a fer una recerca a Google i veurà que hi ha diferents esdeveniments, així es veu que hi ha moviment, es crea aquesta cultura que a Andorra s’hi fan coses.”
ENTREVISTA A RICHY VUELCOM, DISCJÒQUEI
“A Andorra hi comença a haver una cultura de l’electrònica”
Richard Capdevila, o Richy Vuelcom, que és el seu nom de guerra, formarà part del cartell de l’Hibernation. Un ganxo per al públic del Principat. I l’assoliment d’una demanda de fa temps: que aquests esdeveniments deixin també espai per a la música nacional.
Actuarà enmig de gent bastant potent, oi?
Sí, crec que l’oferta és molt interessant, amb artistes molt potents, gent que no es limita a punxar sinó que crea música en directe, gent com Worakls, Joachim Pastor o Stereoclip.
Amb molt de ressò a França.
Però no sols, és el que s’escolta al món de l’electrònica arreu: també van a Barcelona i omplen. I hi ha artistes britànics i d’Espanya, com Andrés Campo, que és DJ resident a Florida 135, tot un referent.
Què oferirà ‘Richy Vuelcom’?
Faré una sessió de dia, una sessió una mica diferent a les que acostumo a fer, per sorprendre la gent que em coneix, més alegre, menys contundent. I en properes edicions l’objectiu és que hi hagi més artistes del país, que siguin reclam per al públic d’aquí, que ja hi comença a haver bastant cultura de l’electrònica: cada dia hi ha més escenaris, més DJ i més públic, que escolta la música d’aquí o que surt a fora, cada cop hi ha més inquietud.
Aquests esdeveniments provoquen recels, per si generen problemes, aldarulls.
La gent ve a passar-s’ho bé i no pots esperar que estiguin en silenci. Són mil persones més de les habituals al poble. Però l’organització intenta que tot es faci amb el màxim respecte i tothom sap el que reporta.