arts plàstiques
Exposició i 'performance' d'Arranz-Bravo
El pintor català protagonitza la nova proposta d’Art al Roc, la sala d’exposicions del Govern
El pintor s’allunya uns passos de l’enorme llenç: l’obra ha desbordat els límits de la tela, fins a la pedra col·locada al peu, cap al punt on se sustenta en el cavallet. Per sort, la mà de l’artista no ha arribat a la cadira propera: és mobiliari de Casa Rull, patrimoni històric. Eduard Arranz-Bravo (Barcelona, 1941) dona per acabada l’obra, dedicada a Andorra i amb la qual, pintada en directe davant el públic, participa en la inauguració de la mostra que li consagra Art al Roc: Arranz-Bravo. New Man. És la paraula de l’artista, perquè al torn d’intervencions davant el micròfon serà molt més parc: donar les gràcies i ressaltar que “el més important és que aquí hi hagi públic, persones que estiguin mirant”.
El pintor català és refractari a les retrospectives, recalca Ricard Planas, el crític encarregat de glossar l’obra que proposa New Man, per això el que es pot veure a la sala d’exposicions del Govern és molt recent, del 2005 cap aquí. Una obra vigorosa, destaca un altre dels crítics presents, que segueix evolucionant des d’aquelles influències pop art, una etiqueta que ell ha injuriat. Planas, en el parlament de presentació destaca la mateixa qualitat, la “joventut esclatant” de la pintura d’un creador veterà que segueix treballant diàriament. Destaca el compromís de l’artista amb els valors locals –la pedra, la muntanya, com al llenç que acaba d’enllestir–, però apuntant també l’universalisme, una “bicefàlia” que l’artista reivindica.
La col·lecció d’Arranz-Bravo es podrà veure fins al 28 de maig a l’antic CIAM –“esperem que en aquest eix amb el Thyssen i el CAEE revifi” l’espai, confia la ministra de Cultura, Olga Gelabert–, però en breu el recorregut s’ampliarà amb la proposta a la galeria Pilar Riberaygua, on és un dels pintors de la casa.
En la línia de les últimes propostes, l’exposició es complementarà amb activitats: el 22 d’abril, un taller per a infants, a càrrec d’Helena Guàrdia; el 20 de maig, un vermut amb xerrada.
REPORTATGE
Quasi un segle d’art
Noranta-tres anys calça Jordi Alumà (Barcelona, 1924). Noranta-tres anys i encara li queden tantes coses per fer com la que avui compleix: debutar a Andorra. Amb una exposició orquestrada per Art al Set per suggeriment de Jordi Mas, l’ex-cònsol encampadà, que es veu obligat així a confessar la seva afició als pinzells: ell encara haurà de debutar. Tornant al veterà artista català, compareix amb l’obra més recent, la sèrie Caps: cares de dona sobre paper japonès, una proposta juvenil, lluminosa, colorista i fresca, glamurosa i, per què no?, un pèl frívola. També porta algunes composicions anteriors: els terrats de Barcelona que li han semblat molt inspiradors i que, com els caps femenins, desconstrueix seguint influències del cubisme, dels retaules barrocs i l’arquitectura romànica, de les melancòliques figures de Modigliani. No debades la seva extensa trajectòria artística transcorre en paral·lel amb tots els moviments d’avantguarda artística del segle passat. Que a l’hora, confessa, li han interessat i ha sentit allunyats del seu interès. “Respecto els impressionistes, és clar, però no m’interessen gaire”, manifesta. Ell es mira els mestres italians: Giambattista Tiepolo o Piero della Francesca, per esmentar alguns del que el van marcar en els anys juvenils, els de formació, amarant-se de la Itàlia renaixentista i tot allò que va deixar darrere seu.
Alumà, que recala a Andorra amb obra de petit i mitjà format, va destacar sobretot pel muralisme: Joan Antoni Samaranch li va encarregar una de les grans composicions avui exhibides al saló presidencial del COI a Lausana.