Lletres

El Fiter i Rossell perd 5.000 euros però la Nit Literària suma un premi

Govern redueix a 10.000 euros la dotació del premi de novel·la en la convocatòria d’enguany

El Fiter i Rossell perd 5.000 euros però la Nit Literària suma un premiXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Cercle de les Arts i de les Lletres ultima les bases de la propera Nit Literària, unes bases que presentaran algunes novetats: Govern ha retallat la dotació del premi de novel·la, el Fiter i Rossell, que a partir d’ara es queda en 10.000 euros davant els 15.000 que donava fins ara. Un petit revés per a l’organització (tot i que el guardó segueix sent suculent), però que ha aconseguit compensar la pèrdua amb l’afegit d’un nou premi al cartell, amb un guardó per a la narrativa de ciència-ficció (novel·la curta, entre cinquanta i setanta pàgines). Estarà dotat amb 2.000 euros que aportarà un mecenes privat, Grup Maestre.

De moment, i de cara a la convocatòria d’enguany, que l’acte de lliurament de premis se celebrarà a Encamp, no sembla haver-hi més canvis ressenyables. És a dir, que el Consell General manté intacta per a aquesta edició la dotació del premi de recerca històrica Principat d’Andorra: 15.000 euros. Si més no, no ha comunicat res que ho contradigui, expliquen fonts del Cercle, que així ho establiran en les bases de la convocatòria de la que serà ja la quarantena edició de la Nit Literària.

A banda de la dotació del premi, el ministeri de Cultura destina una partida de 6.000 euros a l’organització de la Nit Literària, així com per contribuir a les despeses de publicació de la novel·la guanyadora. Una partida directa ja inclosa al pressupost de Cultura, raó per la qual la comissió d’avaluació encarregada de decidir sobre les subvencions culturals va desestimar la petició presentada pel Cercle per a la Nit Literària, que reparteix prop de 50.000 euros en premis.

La partida també haurà d’incloure les despeses de promoció del títol guanyador, és a dir, actes com el de la presentació de la novel·la. En el cas de l’últim premiat, Josep Maria Ràfols, amb El xiscle de la sirena, el llibre serà presentat a Andorra en un acte que se celebrarà el 20 d’abril, molt a prop ja de la diada de Sant Jordi. Ràfols es va presentar al premi com a novel·lista després d’una extensa trajectòria en el món del periodisme: va passar per TV3 i el diari El País. L’obra guanyadora entronca amb el gènere històric, ambientant-se en la Barcelona en ple creixement a partir del segle XVIII. Amb alguns passatges que fan referència al Principat.

Pel que fa al premi de recerca històrica, va tornar a quedar desert, en una ratxa que ja dura tres anys (amb accèssit el 2013).

ANDORRA ANIRÀ A LA FIRA DEL LLIBRE INFANTIL I JUVENIL DE BOLONYA

El sector editorial del Principat tindrà presència a la Fira del llibre infantil i juvenil de Bolonya, que se celebrarà del 3 al 6 d’abril, en un espai compartit amb Catalunya i les Illes Balears (un estand de 176 metres quadrats), que es presenten com a convidats d’honor amb el lema Sharing a Future: Books in Catalan. Andorra hi participa amb dues editorials: Editorial Andorra, que porta l’il·lustrador Xavier Casals (coautor de Torna’m la cua), i Aloma Editors, amb el també dibuixant Jordi Planelles.

tracking