reportatge
Benvinguda oficial als surrealistes de l'Empordà
Ja fa molts dies que és visitable, però als surrealistes empordanesos encara no se’ls havia donat la benvinguda oficial. El Museu del Tabac ho va fer ahir.
Són una ben nodrida representació dels artistes que, inspirats pels paisatges empordanesos, van precedir, acompanyar o seguir Salvador Dalí en el moviment surrealista: de Joan Massanet a Àngel Planells, passant per gent com Ángeles Santos, Esteve Francés, Jaume Figueras, Evarist Vallès, Jaume Turró i Antoni Pitxot. Fa ja unes setmanes que l’ambiciosa mostra, una part de la que just abans havia penjat al Museu de l’Hermitage de Sant Petersburg, és visitable per al públic a la sala de mostres temporals del museu lauredià. No obstant, l’acte d’inauguració, la benvinguda oficial, havia quedat aparcada. Fins ahir a la tarda, un acte ben concorregut i al qual havien estat convidats representants de les institucions que han ajudat que la mostra es materialitzés: la Generalitat de Catalunya, l’ajuntament de Figueres i la Diputació de Girona, que van col·laborar amb el Museu del Tabac. Una mostra, havia recordat Alícia Viñas, la comissària, en la jornada d’obertura de portes i presentació a la premsa, que li va costar set anys de feina abans de veure-la convertida en una realitat.
L’exposició aplega un total de 42 obres entre pintures i escultures i és una part (un dels àmbits) de la que es va mostrar a la ciutat russa i es podrà visitar encara fins a final del mes de maig. Surrealisme a Catalunya. Els artistes de l’Empordà i Salvador Dalí és una mena de reparació, de pagament d’un deute amb els artistes empordanesos que van quedar eclipsats: primer, per l’esdevenir de la història; després, per l’allargada ombra de Salvador Dalí.