Patrimoni

La Universitat Autònoma actuarà contra el venedor de les destrals

Identificat com a arqueòleg, la UAB considera un fet molt greu que un professional posi a la venda material d’un jaciment

La Universitat Autònoma actuarà contra el venedor de les destrals

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un geòleg amb formació superior en arqueologia –en grau de màster–. Aquest és el perfil de la persona que posa a la venda a través d’un portal d’internet material suposadament procedent del jaciment neolític de Juberri. El mateix venedor a qui el Govern va comprar recentment una destral i a qui la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha identificat –és en aquest centre on va cursar el màster–. Les autoritats acadèmiques consideren un fet summament greu que un arqueòleg posi a la venda material arqueològic, encara que la procedència sigui una antiga col·lecció privada, com addueix. “És un fet èticament reprovable, si no directament tipificable”, va explicar el coordinador del grau d’Arqueologia d’aquesta universitat i director del Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya, Ermengol Gassiot. Que manifesta que les autoritats acadèmiques estan “analitzant com gestionar el fet” i de quina manera actuaran contra ell. “Si fos una persona del meu equip qui fes quelcom així l’obligaria a restituir les peces al seu lloc i no podria continuar treballant amb mi”, assegura.

Això per començar. I en el supòsit que les peces que treu a la venda –publicita objectes procedents d’Andorra i altres indrets del Pirineu– siguin efectivament objectes arqueològics i no directament falsificacions.

En el supòsit que a un arqueòleg li caigui a les mans qualsevol peça procedent d’un jaciment, el procediment correcte, explica Gassiot, és “portar-la immediatament a l’autoritat” responsable del patrimoni. “I en cas que només me l’ensenyi, li he de demanar de documentar-la i a continuació informaré l’àrea de patrimoni” competent en el territori. Però actuar en un procediment de subhasta “és absolutament contrari al codi de bones pràctiques” i el comportament “rep el rebuig unànime de tots nosaltres”.

Cap examen

Gassiot va negar, d’altra banda, que l’Autònoma hagi realitzat cap examen de les peces, tal com va assegurar en una conversa per escrit el venedor. Segons ell, les peces van ser estudiades per experts de la UAB, la Universitat de Barcelona i el Museu Arqueològic de Catalunya. El professor de la UAB apunta que aquesta persona va realitzar un treball de màster codirigit des del departament de Prehistòria del centre, un treball durant el qual va sotmetre a estudi materials procedents del Museu de Girona, cedits per a la recerca. Però ni aleshores ni més recentment “ningú de la UAB ha mirat cap altre material d’aquesta persona”. A banda, puntualitza, ell mateix no pot ser considerat membre de la universitat: “Ni és al directori de la universitat ni hi col·labora més enllà” de l’esmentat treball de màster.

Des del museu esmentat, tot i que la font consultada pel Diari no ho descarta categòricament de moment, sí que es considera molt dubtós, “perquè hi ha una qüestió d’ètica marcada per l’ICOM [organisme internacional de museus] que diu que els museus no fan peritatge per a la compravenda”.

tracking