Novè art
Saló del còmic: tercera dècada
Els autors locals s’afegeixen a noms consagrats, de Mundet a Fontdevila, en una trobada amb escenografia renovada
“A la Massana tenim ja molt arrelat el saló, però a la resta d’Andorra de vegades costa, sembla que hi hagi més ressò a fora que al país.” Joan Pieras, president de l’Arca i pare de la criatura que aquest any arriba als 21 anys, La Massana Còmic, vol revertir la situació ara que l’esdeveniment arrenca la tercera dècada d’existència. Enguany, amb doble tàctica: donar més presència als autors locals –enguany, gent jove com Xavi Casals, Carol Garrido o l’escriptor David Arrabal s’afegeixen a la nòmina de consagrats, que encapçalen Joan Mundet i Manel Fontdevila– i, d’altra banda, implicar entitats del país, començant per un soci natural: l’Associació de Frikis, que estarà molt present amb activitats al voltant del cosplay, per donar ambient emulant altres trobades comiqueres. I un convidat inicialment anunciat per enguany, Rubén Pellejero (que està recuperant el Corto Maltés, el popular personatge d’Hugo Pratt) no hi serà, per compromisos professionals. No obstant, el president de l’Arca ja el té lligat per al 2018. De fet, va explicar, té tancat tot el cartell de resultes del viatge que va fer al Saló del Còmic barceloní, on va presentar la proposta massanenca.
De casa i convidats
Pieras presentava ahir aquest saló confessant la satisfacció per poder integrar autors del país, “que surten d’aquest cau de La Massana Còmic”. Començant per Carol Garrido (signa Carrie on Art), jove laurediana formada a l’escola Joso de Barcelona (el referent en la disciplina) i que en una carrera incipient està al darrere de treballs com l’storyboard del curtmetratge Wolves, d’Àlvaro Rodríguez Areny, o els dibuixos per al videoclip d’animació del tema Prison Skin, de la banda de metal Persefone. L’animació en si, també d’una jove firma andorrana, Dead Flag Studios, que també estarà present a la cita.
Xavi Casals, un altre dibuixant andorrà sortit de Joso, també mostrarà els seus treballs, entre els quals el llibre Torna’m la cua, amb textos de Txema Díaz-Torrent. I també des de l’escriptura tindrà presència David Arrabal: compareixerà amb el recull de contes Sitra Ahra i acompanyat per la il·lustradora María Pizarro.
Els de casa acompanyaran el llistat d’autors vinguts de fora, encapçalats per Joan Mundet (autor del cartell del saló d’enguany). Un autor a qui Pieras va comparar amb Will Eisner, l’home que va popularitzar el concepte de novel·la gràfica (Contrato con Dios, 1978). Doncs Mundet va fer les narracions de l’atemptat de l’11 de març del 2004 al metro de Madrid. A banda de ser molt popular per il·lustrar les aventures del capità Alatriste, el personatge creat per Arturo Pérez-Reverte.
Manel Fontdevila pertany a la nòmina de la revista El Jueves, on feia la sèrie La Parejita. Millor dit, pertanyia, perquè la va abandonar després de ser-li censurada una portada sobre l’abdicació del rei Joan Carles I on apareixien aquest i el seu successor.
Natacha Bustos (premi Tournesol al festival d’Angulema) i Belén Ortega (il·lustradora de la nova saga Millenium i autora d’un llibre sobre Marc Márquez) posen amb Garrido i Pizarro la veu femenina en un món fins ara bastant reservat als homes. “Abans n’hi havia poques, però molt bones, gent com Victoria Francés; ara n’hi ha moltes i boníssimes”, va destacar Pieras.
Completen la nòmina de convidats tres duets: per una banda, Àlex Fuentes i Damián Campanario, creadors de la sèrie Genpet per a l’editorial francesa Ankama; també hi haurà Marcial Toledano i José Robledo, dibuixant i guionista de la sèrie Tebori; i finalment la parella creativa formada per Juan Luis Landa i Raule, que van col·laborar en els projectes Jazz Maynard i Isabellae.