decès
Mor als 99 anys Maria Escrihuela, una veu pionera de Radio Andorra
La locutora de Badalona, la primera ‘Mademoiselle Aquí’, va debutar l’abril del 1940
Aquí Radio Andorra, el portal gestionat per Jean-Marc Printz convertit en completa i actualitzada base de dades sobre l’emissora, es feia ressò de la desaparició de qui va ser la primera veu femenina de l’estació. Escrihuela, que aleshores treballava a Radio Badalona i va ser enrolada per Jacques Trémoulet, va pronunciar el mític “Aquí Radio Andorra” el 4 d’abril del 1940. El seu pas per Andorra seria breu, però entre les tasques que va desenvolupar, recorda Printz, hi va haver la de formar Victòria Zorzano, la més cèlebre Mademoiselle Aquí.
L’estada d’Escrihuela al Principat va ser breu, com ella mateixa havia estipulat, i va deixar l’emissora al cap de poc per seguir el seu home, director d’orquestra a les Illes Canàries. Lamentablement, puntualitza l’historiador de l’emissora, no es conserva cap enregistrament de la seva veu.
La biografia d’Escrihuela va quedar recollida al llibre Dones de ràdio, de Sílvia Espinosa, publicat per l’editorial Albertí el 2014 i que va ser fruit d’una tesi doctoral de l’autora dirigida per Armand Balsebre. Escrihuela, escriu Espinosa, que la va entrevistar, va fer el viatge cap a Andorra poc després de debutar a l’emissora de la seva ciutat natal, Badalona. Just aleshores preparava el seu casament amb el músic Joan Pich i Santasusana, qui la va animar a acceptar la proposició d’Estanislau Puiggròs. La jove va accedir a formar part de l’equip pioner de Radio Andorra però només durant un període breu.
Quelcom de casual
Escrihuela va néixer l’any 1917 en una família menestral: el pare era pintor industrial i la mare, mestressa de casa. Va estudiar piano, francès, mecanografia i corredoria de llibres. L’entrada al món de la ràdio va ser quelcom quasi casual: el propietari de Radio Badalona, que era amic de la família, li va proposar que fes una prova. A banda, sentia una gran afició pel teatre, així com per la poesia: un cop retirada dels micròfons es dedicaria a escriure poemes que el seu home musicaria i plegats en van oferir recitals a Badalona, explica Espinosa, convertint-se en una parella reconeguda als cercles culturals.