reportatge
Reivindicar John Morrison
John Morrison (Sussex, 1942) va formar part molt activa de l’activitat artística al Principat: durant molts anys va residir a Encamp, fins que fa uns anys es va traslladar a Girona. Darrere seu va deixar una producció interessant i una ‘hereva’ artística, la seva filla Fiona.
Ara la Fundació Valvi de Girona comença a preparar una mostra retrospectiva que serveixi com a repàs de tota la trajectòria de Morrison pare. L’entitat, de caràcter privat i que es va posar en marxa el 1996 per ajudar a impulsar les arts, s’ha proposat engegar un estudi a fons de la producció artística del britànic establert durant molt de temps a Andorra. Qui ho explica és la filla, qui ha estat convidada a participar en el projecte. “Crec que és una excel·lent manera de fer-li el reconeixement que es mereix, i a banda el propòsit està en molt bones mans”, considera.
L’obra de Morrison pare es desplegarà en dues exposicions, una prevista per al proper mes de setembre i la segona, per al gener del 2019. Un doble esdeveniment en el qual està concentrat actualment Morrison filla, perquè participarà en l’homenatge a través d’un projecte audiovisual. Tot plegat, considera l’artista, quedaria molt arrodonit si la proposta pogués viatjar posteriorment a Andorra.
Seria una oportunitat per reivindicar un home que va realitzar una obra “molt interessant”, destaca el crític i historiador de l’art Francesc Rodríguez. Durant els anys que va residir a Encamp, la producció pictòrica de Morrison va experimentar una important evolució: si en principi s’havia interessat per la figuració lliure –on es deixaven albirar certes influències impressionistes i de l’expressionisme– i l’interès pel paisatge, a poc a poc va derivar cap a tendències abstractes, l’informalisme especialment, amb quadres on experimentava amb el relleu, a partir del treball amb fustes.
Morrison havia estat participant freqüent en exposicions col·lectives organitzades des del Govern, com la desapareguda Mostra d’art d’Andorra. O la itinerant Made in And, que el 2004 va girar per sales de Barcelona i Tarragona. Ja aquella ocasió va ser l’oportunitat de tornar a treure a la palestra un artista que portava uns anys “una mica oblidat”, deia en aquella ocasió el també artista Alfons Valdés. De les últimes exposicions de volum protagonitzades per Morrison, la protagonitzada a Art Centre Caldea, el 1996.
'TWO WALKS' DE VENÈCIA AL FESTIVAL DE CINE DE GIRONA
Two Walks, el videoart amb què Fiona Morrison va participar en la Biennal de Venècia del 2013 –un pavelló on va compartir espai amb Samantha Bosque i Javier Balmaseda– es projectarà al Festival de cine de Girona el proper mes de setembre. “És molt important per a mi perquè és un vídeo que vaig fer en molt alta resolució, pensant en la gran pantalla”, i fins ara no s’havia pogut projectar en aquestes condicions òptimes, és a dir, en una sala de cinema, explica l’artista. Els cinemes Albéniz seran l’escenari que aculli la projecció.
La proposta per participar en el festival li va arribar a través de membres de la Fundació Valvi, que van visionar el treball en una exposició a l’espai Amics del Museu d’Art de Girona. Morrison també serà part del jurat del festival, en la categoria de vídeos artístics.