Cinema

Andorra es desplega al Picurt

Els comuns d’Ordino i la Massana s’incorporen al festival a través del premi Gall Fer al millor film sobre esports de muntanya

Andorra es desplega al PicurtFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’onzena Mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, Picurt, que se celebrarà de dimarts a dissabte vinent, comptarà amb una presència andorrana que s’intensifica en les últimes edicions. Si l’any passat s’havia creat el premi Gall Fer de medi ambient i ecologia, dotat pel Govern amb 2.000 euros, enguany s’hi afegeix el Gall Fer Vallnord: 1.500 euros per a la millor pel·lícula d’esports de muntanya. Un altre dels puntals de la participació andorrana serà la reestrena del film Ordino, una altra Andor­ra, signat per Jordi Gigó el 1982 i ara restaurat per l’Arxiu Nacional. Una manera de fer al director “l’homenatge que es mereixia”, va indicar Cinta Pujal, responsable dels fons audiovisuals de l’Arxiu, des d’on ja fa anys que col·labora amb el Picurt en la secció Cinema Rescat. El curt de ficció Wolves, d’Àlvaro Rodríguez-Areny, protagonitzat per Isak Férriz, i el documental biogràfic sobre Sergi Mas realitzat pel seu net, Hèctor Mas, també es projectaran al festival.

Un quincaller, a qui van atacar uns llops passant el coll d’Ordino i que va fer fugir les bèsties tocant el sac de gemecs, és el recurs utilitzat per Gigó per, ara fa 35 anys, lligar el documental encarregat per l’Oficina de Turisme (aleshores una entitat privada) per desplegar en un audiovisual tot el patrimoni cultural i natural del territori ordinenc. A banda de recollir el moment històric: Arcalís estava en projecte i es parlava de construir un aeroport a Andorra. El treball es va filmar a l’agost del 1982 i es va estrenar a l’hotel Casamanya el desembre d’aquell any. Des d’aleshores havia estat dipositat a l’Arxiu Nacional, que l’acaba de digitalitzar. La vídua del cineasta, Rosa Maria Sorribes, estarà present a la projecció, així com Hèctor Mas, que ha treballat últimament en la reconstrucció de la trajectòria de Gigó, de qui a Andorra només se’n conserva una part mínima dels seus treballs. Serà dimecres 21, a les set de la tarda, al Centre de Congressos d’Ordino, que l’any passat es va afegir a les seus del Picurt a la Seu i Ortedó. El treball tornarà a projectar-se als cines Guiu de la Seu la tarda de divendres.

En el mateix recinte ordinenc i també dimecres es projectaran les pel·lícules que, dins de la secció oficial, formen part de l’àrea de medi ambient i ecologia: Holy Unholy River, de Peter McBride, sobre el riu Ganges, i Alaska, de Christopher Stoecke. Al vespre també es passaran les pel·lícules que hagin obtingut els premis dotats a Andorra, d’esports de muntanya i ecologia.

La presència andorrana al festival es desplegarà més enllà de les projeccions: hi haurà un homenatge a Irineu Esteve al Parc del Segre i es presentarà la Fundació Muntanyencs per a l’Himàlaia, i el fotògraf Àlex Tena formarà part del jurat del certamen.

En els cinc dies d’activitats del festival es projectaran 75 films procedents de 18 països amb zones de muntanya –de l’Himàlaia a la Patagònia–, 25 dels quals entren en competició, va explicar la directora de la mostra, Montse Guiu, que va defensar la importància d’una trobada com aquesta per a l’entorn pirinenc: “som una gran família i parlar de les muntanyes i el nostre entorn és molt important”.

tracking