Reportatge
Bluetonics 2.0
Bluetonics seran els protagonistes del proper concert de la temporada a l’Auditori Nacional, demà. Una banda de llarg recorregut al Principat que entra en una nova etapa, un 2.0 que podria portar-la, per fi, cap a l’enregistrament d’un disc amb temes propis.
Una banda, diu Marc Casadevall, guitarrista de Bluetonics, és “una aventura humana, un microcosmos on trobem totes les opcions vitals que es poden donar en un col·lectiu de persones”. Argument que explica els canvis a la formació, on només queden dos dels components originals, Àlex Bagaria (harmònica i veus) i Otilio Pinto (baix). La resta han anat canviant: el mateix Casadevall s’hi va incorporar posteriorment i els últims a enrolar-s’hi han estat Òscar López (guitarra solista) i Èric Barse (bateria). Amb aquesta formació 2.0 –i un petit viratge cap a l’electrònica: és el que els demana el cos ara mateix, justifica el guitarrista– debuten demà a l’escenari ordinenc. Tota una oportunitat, “perquè és cert que hem tocat bastant per sales del país, però sempre hem estat acompanyats sobretot per amics, gent que ens segueix”, així que enfrontar-se a un públic nou, potser gent que no els ha seguit tant de prop, “és tot un honor, un plaer i també un repte, així que sentim una mica de pressió”, reconeix.
Per donar-li un plus d’interès a la convocatòria han enrolat dos veterans de l’harmònica –i també dos músics amb presència freqüent al Principat–: Joan Pau Cumellas i Víctor Puertas. “Tant l’Àlex com l’Otilio fa molt de temps que són a l’escena musical del país i els han cridat sovint per acompanyar grups de blues, amb els quals han forjat una amistat”, així que quan van demanar als dos intèrprets que pugessin amb ells a l’escenari la resposta va ser òbvia i ràpida. Plegats interpretaran estàndards del jazz –temes de B. B. King, sense anar més lluny– i d’altres amb influències més recents –en la línia Chicago Blues–, fins i tot amb una mica de funk i una mica de rock pel mig.
Posar-se les piles
Potser la cita a l’Auditori Nacional els ajudi a posar-se les piles i acomplir el repte sempre pendent d’enregistrar el seu so en un àlbum. “És un tema que sempre hi és, però tots tenim feina i vida familiar per atendre”. No obstant això, potser ara hi ha algun membre del grup que ja comença a tenir temes escrits que encara no ha posat en comú, especula Casadevall. Potser ell fins i tot.
De moment, però, es volen concentrar en l’oportunitat de formar part d’aquest cartell per on han passat Jarabe de Palo, José Mercé, Macaco o Sidonie i, en clau de país, David Micó. La temporada organitzada pel ministeri de Cultura acabarà el dia 22 vinent amb el pianista austríac David Six.