propostes
Art d'avantguarda a 2.260 metres
Música experimental, últimes tendències en videocreació i art digital, poesia i electroacústica, dansa. Un ampli ventall de disciplines artístiques es desplegarà el cap de setmana del 26 i 27 d’agost al festival ComArtPedrosa, al refugi de muntanya situat a 2.260 metres d’altitud, pràcticament a mig camí del cim més alt d’Andorra. L’organitza el col·lectiu Mountain Alchemists, grup de joves que estan implicats en la creació d’avantguarda i que de moment s’ho cuinen ells mateixos per allò de mantenir la independència, fer el que volen i, de pas, aprendre a volar sols.
El festival està obert a qualsevol que aquell cap de setmana s’apropi al refugi del Comapedrosa, tant si hi pugen expressament com si són muntanyencs que ensopeguen amb l’esdeveniment de casualitat. “De moment, sempre hem omplert i hem aconseguit una bona acceptació”, explica Lluís Casahuga, que integra els Mountain Alchemists amb Èric Rossell, Jason Morillón i Sara Valls. De fet, insisteix, “a diferència d’altres programadors, no busquem cap assistència massiva”, i aquest és “un dels al·licients”, juntament amb el fet que les activitats es desenvolupin en plena natura, amb “la idea d’impulsar l’art i alhora el respecte per l’entorn”.
De moment, apunta Casahuga, la muntanya serà l’escenari de la trobada “perquè la natura és un valor afegit, i ja veurem més endavant si mai baixem, perquè estem fent justament el format que ens agrada”. També aposten, si més no a mitjà termini, per valdre’s dels seus propis recursos: “No hem volgut mai demanar cap subvenció; en tot cas tenim la voluntat de veure primer fins on som capaços d’arribar”, abans de demanar la possible col·laboració de patrocinadors, siguin públics o privats.
El festival es planteja com una trobada per divulgar la creació contemporània, principalment la realitzada per joves artistes del país, tot i que entre els divuit participants també n’hi ha de fora. És un format original i, probablement, un dels festivals artístics de més altitud que se celebren a Europa. “He vist llocs on es fan concerts de música clàssica a la vora de llacs de muntanya o alguna cosa similar a Madrid, però en llocs accessibles per a vehicles”, puntualitza Casahuga, convençut que ofereixen “un format molt particular”.
El programa està pràcticament tancat i, excepte col·laboracions d’última hora, la nòmina de creadors, tancada. En l’apartat musical participaran la soprano Jonaina Salvador, el saxofonista Efrem Roca, el guitarrista clàssic David Font i Casahuga, que neda tan còmode en aigües clàssiques com en música experimental. I en aquest àmbit, el de l’electroacústica, participarà en una original proposta poètica amb Arnau Orobitg, un apartat que també compta amb Manel Gibert.
En l’apartat audiovisual es projectaran obres de Rossell, Morillón, Hèctor Mas (el documental sobre Sergi Mas), Martín Blanco i Susanna Ferran. Hi haurà la ballarina Emma Riba i, en arts plàstiques, Emma Regada i Sara Valls (en solitari i amb Casahuga).