Reportatge
Misteris, des de l'adolescència
La generació que avui voreja els cinquanta va passar tardes senceres apassionant-se amb els misteris que resolien Los Cinco, la colla d’investigadors adolescents creada per Enid Blyton. Avui la col·lecció s’ha reeditat i l’èxit continua.
Per què ens tira tant la novel·la negra, plena de crims sovint horribles, tant que és el que majoritàriament fiquem a la maleta? És el que es pregunta María José Gallardo, responsable de l’àrea de llibres a l’Fnac, en detallar els títols que més van sortint aquest estiu. Molta tapa tova i molt misteri per resoldre, des de La veritat sobre Harry Quebert fins a la trilogia de Dolores Redondo o la nova incursió de Paula Hawking a les llistes de best-sellers, ara amb Escrito en el agua. Ella mateixa n’ofereix una hipòtesi: la passió pels enigmes neix a les primeres lectures, propostes com la sèrie de l’escriptora anglesa Enid Blyton: s’han reeditat i els fans d’ahir, pares avui, els compren per a les noves generacions. “Veus que els fills diuen: ‘Papa, si són de la teva època com seran?’ I després s’enganxen”, comenta sobre una autora que “no ha perdut vigència”, en la reedició s’han actualitzat les il·lustracions, però el contingut té el mateix ganxo. Els lectors que voregen la vintena s’han apassionat amb les històries del detectiu Castle, que segurament segueixen per televisió; i els més adults, els autors nòrdics.
L’estiu és època de lectures lleugeres. I de títols pendents, d’aquells que s’han volgut llegir, com a mínim, des de Sant Jordi, considera Lluís Canal (La Llibreria), així que segueix molt vigent quant a vendes Patria, de Fernando Aramburu, que va arrasar a la festa del llibre. També hi ha fidels a Albert Espinosa i el títol que hagi tret més recentment o gent com Ildefonso Falcones o Isabel Allende. On no tornen els lectors, coincideix Canal amb Pamela Méndez (Idees), és a la nissaga Harry Potter, ni amb el que ha sonat últimament el vintè aniversari de l’aparició del primer títol.
Méndez (que continua estenent la xarxa de llibreries nascuda al país, amb la quarta ja que obre a València), explica que “Harry Potter es va venent, però no de manera excepcional”. Una situació que contrasta amb les sèries creades per Blyton que, com dèiem, segueix venent sèries escrites a les dècades del 1940, 1950 i 1960.
Al seu establiment, Méndez també ha percebut la mateixa estiuenca a apostar pel thriller per posar a la maleta. Amb títols com La sustancia del mal, de Luca d’Andrea. L’estiu, considera, està sent positiu en vendes, però la veritable empemta arribarà amb la tardor, quan estan anunciats dos dels grans de les llistes de més venuts. Per al 12 de setembre està anunciada la sortida de Una columna de fuego, de Ken Follet, tercera part de la història iniciada amb Los pilares de la Tierra. I a l’octubre apareixerà Origen, de Dan Brown, on Robert Langdon corre per Barcelona, Madrid, Bilbao i Sevilla, novament darrere enrevesats criminals.
Entre els títols per als més joves, Méndez apunta la sèrie protagonitzada pel Capità Calçotets, que aprofita la tirada que li proporciona la versió cinematogràfica, actualment en cartellera. I en el tram de lectures per a adolescents, Por trece razones, de Jay Asher. Una història tràgica, reconeix, perquè gira al voltant del suïcidi d’una jove, “però trobo que també és un llibre educatiu, dur però que ajuda”.