Equipaments
El Consell Assessor de Patrimoni desaprova el pla director de museus
L’organisme consultor considera que el document presentat pel ministeri està mal enfocat i no ofereix la visió global necessària
El Pla estratègic de museus 2023 és un document esperat des de fa temps, però als primers a conèixer-ne el contingut, els membres del Consell Assessor de Patrimoni, no els ha fet el pes. La sensació expressada per un dels integrants és que “no anem bé”. La mateixa font va explicar al Diari que és un treball valuós i li ho reconeixen, perquè ofereix actuacions concretes interessants, necessàries, però en canvi no és el document que estaven esperant, és a dir, troben que no ofereix una visió de conjunt i a llarg termini de la xarxa museística.
És un problema d’enfocament, opinen des de l’organisme consultiu. Així, deixa novament en l’aire qüestions que, al seu parer, haurien de començar a quedar clarificades en el que es presenta com a Pla estratègic 2023. La bàsica, i llarg temps arrossegada per legislatures diverses: si s’ha de comptar o no amb un museu nacional, i en cas afirmatiu, què s’entén com a tal i com es plasmaria.
Però n’hi ha més de temes que queden en l’aire. Per exemple, si tot el projecte expositiu, amb nou edifici inclòs, al voltant dels frescos de Santa Coloma no posa en solfa l’existència del centre d’interpretació Andorra Romànica, a Pal. O què s’haurà de fer amb els més de mil metres quadrats destinats a espai expositiu que se suposa que ha d’integrar l’edifici The Cloud.
Sobretot, apunten, el pla no dona resposta a un problema concret i preocupant: la baixada constant en el volum de visites als museus i monuments. Que tant el propi ministeri com els experts han justificat en el nombre creixent d’equipaments, entre altres causes.
“De curta durada”
Així, el document, encarregat pel ministeri a un expert forà, es queda molt curt del que el seu molt més ambiciós nom feia esperar i no ofereix un camí, una línia de conjunt a seguir. És, indiquen, “una visió de curta durada”. Tot i que des del consell no treuen valor a la feina realitzada. Així, consideren positiu el pla d’acció que proposa, en qüestions concretes; valoren que es detectin problemes als quals s’ha de donar resposta (com ara l’actualització i renovació de discursos i mitjans d’exposició). En aquest sentit, apunten des del consell assessor, el pla director redactat per al ministeri fa un pas positiu, perquè permet avançar-se a problemes concrets, però no té la visió de conjunt i a llarg termini esperada.
També queda molt lluny, apunten, de definir qüestions clau, com ara què s’ha de considerar un museu, un centre d’interpretació o un altre tipus d’espai expositiu. I aquí entren equipaments com el que allotja la col·lecció de Jorge Lorenzo –World Champion 99– i que aixequen la pregunta de si haurien de ser considerats museus. De moment, l’entrada es va incloure en el PassMuseu, el sistema de venda d’entrades amb descompte a una vintena d’equipaments de la xarxa museística del país.
Precisament per deixar fixades aquestes definicions, i la normativa que hauria de regular l’obertura i funcionament de cada tipus d’establiment, la ministra de Cultura, Olga Gelabert, va explicar el juny de l’any passat (justament en el marc d’una reunió del consell assessor de patrimoni) que volia impulsar una llei de museus.