Patrimoni
Gelabert defensa el pla d'acció als museus, “que s'anirà completant”
El document que van presentar al Consell Assessor de Patrimoni és un “pla de dinamització”, amb propostes concretes, més que estratègic, diu
Potser va ser una qüestió d’expectatives, concedeix la ministra de Cultura, Olga Gelabert: potser el que s’esperava d’un denominat Pla estratègic de museus 2023 era més ambiciós, “un pla d’acció nacional, que també contemplés els museus privats i els comunals”. I n’estan parlant, assegura, “tot i que això ja és més complicat”, i aquest pla més “filosòfic”, més general, també està en les intencions del ministeri de fer-lo. Però a llarg termini, matisa la ministra, perquè de moment el que van presentar la passada setmana al Consell Assessor de Patrimoni –i va decebre els membres– és un projecte a curt i mitjà termini, “un pla de dinamització” dels museus que gestiona el Govern “amb accions concretes” i que “s’anirà completant”, promet.
De moment, i encara que el contingut del pla no el donaran a conèixer fins al setembre, sí que va desvelar alguna de les iniciatives: la primera planta del Museu Postal serà destinada a sala d’exposicions temporals. La primera s’inaugurarà el 14 de setembre, una mostra amb peces patrimonials que no s’han exhibit anteriorment.
Tornant al consell assessor, que els experts de l’organisme consultiu es mostressin crítics amb el document presentat a Gelabert la porta a reconèixer que compleixen amb la seva missió: “els vam presentar el que tenim preparat i ens van donar el seu punt de vista, justament per això els vam triar, perquè siguin crítics”. Cert, admet, “que volien quelcom de més ampli, que ho englobés tot, fins i tot aspectes de patrimoni natural, com el Centre d’Interpretació de la Natura”. El possible error va estar a denominar-lo d’entrada pla nacional, argumenta. Van prendre nota de les aportacions del consell, entre les quals les converses amb els responsables dels museus privats i els comuns, “a veure com ho gestionem”.
També, va recordar Gelabert, els membres del consell de ministres van fer algunes aportacions setmanes enrere quan el document els va ser presentat. Qüestions de gestió i administratives, “petits detalls”, com ara horaris o gestió de les entrades.
No obstant això, va insistir la ministra, la part més “filosòfica” del pla que reclama el consell assessor també està en marxa, “però no els ho vam ensenyar”. Serà a “mitjà i llarg termini, però ara era qüestió d’anar accelerant”. Ara que confien en una remuntada en el pressupost amb què comptarà el ministeri de cara al 2018, després d’uns anys de vaques molt magres (amb pocs diners per a invertir en res: el 75 per cent com a mínim dels diners anaven a parar a sous i despesa corrent). “Si fins ara ens hem hagut d’adaptar al personal i recursos que teníem, amb l’increment de diners podrem reorganitzar els museus”, va apuntar la directora de Promoció Cultural, Montse Planelles.
REPORTATGE
'APOSTA PE MARXANDATGE'
arxandatge. Aquesta és la primera iniciativa materialitzada de les que –avança la ministra– inclou el pla estratègic de museus. Ahir s’inaugurava la nova botiga a la Casa-Museu d’Areny-Plandolit. Aprofita una de les habitacions que fins ara estaven pràcticament inutilitzades: l’antiga casa pairal ordinenca és la seu de la Fundació Ramon Llull i, atesa l’escassa activitat d’aquesta, només era ocupada un parell de cops l’any, per a les reunions dels membres del patronat. Ara, hi passarà més gent: els interessats en les sempre llamineres botigues dels museus i tot aquell que vulgui adquirir una entrada, perquè també funciona com a taquilla.
Una botiga curosament decorada que, fora de la fredor de llocs més estandarditzats, ha apostat per recuperar un antic moble de Casa de la Vall, desmuntat abans de la dècada dels vuitanta i des d’aleshores guardat als magatzems, i la reixa de ferro forjat que els Areny havien instal·lat en el moment d’esplendor de la família, justament quan, com ara ha fet el museu, van obrir la porta principal pel carrer Major. Amb un doble objectiu pel que fa als responsables de museus: ser més visibles des de l’artèria més transitada del poble i, a l’hora, ajudar a dinamitzar-la.
Des de l’espai habilitat com a botiga i taquilla també es controlaran les càmeres de seguretat de l’equipament. La previsió és, com a Casa de la Vall, afegir la visita lliure com a opció al recorregut guiat; però per permetre-la s’han d’establir primer mesures de seguretat per als petits objectes, va indicar la ministra Gelabert.
La nova botiga ofereix un marxandatge fet a mida dels museus –amb iconografia romànica i renovat, cosa que no es feia des del 2005–, amb productes artesanals i resposta a velles aspiracions, com la d’Editorial Andorra, de poder vendre els llibres del segell que centren la seva temàtica en la història i el patrimoni ordinenc.