música

El festival d'orgue celebra la majoria d'edat amb cartell ampliat a 8 concerts

El comú de la capital vol incloure l’instrument en el programa d’estudis de l’Institut de Música

El festival d'orgue celebra la majoria d'edat amb cartell ampliat a 8 concerts

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Divuitena edició, és a dir, majoria d’edat, per al Festival Internacional OrgueAnd, que aquest agost arriba amb un programa de concerts ampliat a vuit (respecte dels cinc de passades edicions) i completat per activitats lúdiques i educatives. També amb regal d’aniversari: el comú de la capital vol implicar-s’hi més a fons. Segons va explicar el cònsol menor, Marc Pons, signarien un conveni amb l’Associació Amics dels Orgues amb triple finalitat: difondre el valor patrimonial de l’orgue, dur a terme activitats i potenciar el vessant educatiu, amb la possibilitat d’incloure, fins i tot, estudis d’orgue a l’oferta de l’institut de música.

Però això serà més endavant, de moment, el que ja està materialitzat és el programa de concerts que, sota el títol genèric Somnis, arrenca dimecres 9 d’agost, amb un espectacle que començarà amb un repic manual de les campanes de l’església de Sant Esteve, a càrrec del grup de percussió Amores. Després, acompanyaran Ignacio Ribas, organista titular de Sant Esteve i director artístic del festival, en el primer concert, El jardí suspès, una meditació musical sobre la vida del planeta escrita per Ribas.

Fins al 26 d’agost, se succeiran set concerts més. El dissabte 12, El somni d’una nit d’estiu, també a Sant Esteve, amb música dels Bach (pare i fill) i Mendelssohn, un concert a quatre mans a càr­rec d’Olivier Vernet i Cédric Meckler. El dijous 17, Aaron Ribas (orgue) i Josafath Larios (percussió) interpretaran el programa Bach i Buxtehude entre balls, danses i fandangos, en aquest cas en un escenari inèdit: els jardins del Museu del Tabac lauredià, on s’instal·larà un orgue portàtil de tubs portat des de Barcelona.

El dia 19, Músiques de la llum, amb el belga Ignace Michiels, a Sant Esteve, i el 23, però en aquest cas amb l’orgue massanenc, que fa els deu anys, com a protagonista, Susana García Lastra oferirà el programa Contrastos, recital que busca oposicions entre músiques aparentment diverses, de Correa de Arauxo a John Cage.

El 24 el cartell recupera la sessió de cinema mut –La terra de tots, amb Greta Garbo i sobre una novel·la de Blasco Ibáñez– amb música en directe. De nou a Sant Esteve. I el dissabte 26 es tanca el cicle a l’escaldenca Sant Pere Màrtir, amb un instrument que arriba a la trentena. Als teclats, Francesco di Lernia, acompanyat per Carlo Torlontano tocant un corn alpí, instrument que amb tota probabilitat se sent per primer cop a les valls.

El programa es completa amb classes magistrals, conferències i propostes de visites obertes al públic, alguna de dirigida especialment als infants, per conèixer els instruments de la mà dels mateixos organistes que protagonitzaran les actuacions.

BONA SINTONIA, ARA, AMB CULTURA

Ignacio Ribas, organista titular de Sant Esteve, es va mostrar optimista respecte a la vella reivindicació de l’Associació Amics dels Orgues (de la qual forma part) perquè el ministeri de Cultura consideri els orgues elements del patrimoni cultural del país, instruments a cuidar i protegir. “Hi ha hagut diàleg i és qüestió de temps”, va assegurar Ribas. El diàleg, de moment,

se centra a superar un dels esculls vistos des de Patrimoni Cultural: la manca d’antiguitat dels instruments. Per suplir-la s’hauria trobat un altre argument, que seria la seva factura artesanal.

tracking