Arts plàstiques
Ordino, de nou galeria a cel obert
El poble acollirà els segons Jardins d’Art aquest cap de setmana, amb obres de setze artistes desplegades per places i carrers
Setze artistes, la major part radicats al país però també de França, Bèlgica i Romania, protagonitzen aquest cap de setmana la segona edició de l’Ordino Jardins d’Art, una proposta engegada pel comú que converteix els carrers, places i racons del poble en una galeria a l’aire lliure. Durant dos dies i amb activitats que van més enllà de l’exposició dels treballs ja realitzats: el públic podrà assistir a l’execució en directe d’un grafit i a una demostració nocturna de light painting: la projecció sobre una façana (a falta de l’última decisió de l’artista, la de la Casa d’Areny-Plandolit) d’una pintura digital. Els Jardins d’Art s’inauguraran dissabte a les onze del matí, amb recorregut, concert dels Iarakè & Ginger i la creació en directe d’un grafit, al carrer de Santa Bàrbara, una obra que signaran els artistes José Manuel Ramos i David Segura.
Entre els setze expositors –divuit van ser seleccionats, però dos no van acabar l’obra a temps– hi ha molt artista emergent del país, va explicar la impulsora de la proposta, Rosa Mujal, directora de l’escola artística La Capsa; però també n’hi ha de veterans, gent amb tant de recorregut com el pintor (i arquitecte) Alfons Valdés o la ceramista Gemma Piera. Ambdós, com el fotògraf francès instal·lat a Andorra Jean-Luc Herbert, ja havien participat a l’esdeveniment. Hi ha també l’il·lustrador i artista digital Martín Blanco, argentí resident al país que els últims anys ha aconseguit que les seves produccions –sèries com la que aquí presenta, La moderna aroma de la vida– s’hagin vist en galeries dels Estats Units.
Juan Manuel González, un creador llatinoamericà resident a Tolosa, serà l’autor de l’obra de light painting, una proposta al voltant de l’infinit, segons el dossier presentat per l’artista: l’activitat pictòrica, diu, el fa sentir-se part d’una línia contínua que ve de la prehistòria i es projecta cap al futur.
Entre els més joves participants hi ha creadores com Emma Regada, que presentarà una instal·lació escultòrica, o la il·lustradora Àstrid Janer, que hi exposarà una aquarel·la, Intercanvi, amb la qual pretén oferir una reflexió crítica sobre els sentiments.
En la nòmina de seleccionats també hi ha la romanesa Ioana Dana Nitescu, amb El Sol i la Lluna, que presenta com una instal·lació evolutiva, és a dir, una peça que canvia d’aspecte del dia a la nit. Una mutació que es podrà contemplar en directe el dissabte a partir de les deu de la nit als jardins de Casa Rossell.
Entre els participants hi ha Alexia Navarro, amb un dibuix, Skateboard; els paisatges tenyits de romanticisme de Jaume Campmany; les màscares de Delphine Graul; les Cavil·lacions pictòriques de Jeniffer Ferrer; Les Chants de la Terre, de Miguel Lebron i el treball del xinès establert a Andorra Zhihong Zheng.
Les obres seran valorades per un jurat integrat per Helena Guàrdia, Joan Xandri i Francisco Herreros, per als dos premis que s’atorguen: 2.500 euros al millor concepte artístic i 1.000 a la millor obra, a banda d’exposició individual a Centre Art Agüí.