Recuperació
L'Arxiu Nacional vol recuperar els fons documentals de clubs i federacions esportives
Olga Gelabert ha afegit que arran de la donació feta fa un parell d'anys per l'Esquí Club Andorra han cregut oportú organitzar el seminari
L'Arxiu Nacional ha organitzat aquest dimarts un seminari sobre fons documentals del món de l'esport, amb la voluntat de conscienciar sobre la importància de preservar la informació de federacions i clubs del país, sobretot els que tenen més anys d'història.
Actualment, tal com han explicat la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, i la cap de l'Arxiu Nacional, Susanna Vela, l'arxiu només custodia el fons fotogràfic de l'Esquí Club d'Andorra i una pel·lícula del Soldeu Esquí Club del 1937. Per això, el seminari s'ha organitzat com a primer pas per poder tractar i posar a disposició de ciutadans i investigadors tots els fons documentals dels clubs i federacions, ja que permeten conèixer la història esportiva, social i econòmica del país. De fet, Vela ha indicat que s'estan estudiant accions o campanyes per treballar-hi a partir de l'any vinent. "Sabem que moltes entitats han començat a endreçar els seus arxius, i des de l'arxiu els donem un cop de mà, però caldria fer una acció molt més gran de tot el país per veure l'estat de tota aquesta documentació", ha apuntat.
Al seminari s'han pogut conèixer experiències d'èxit com les de la Federació internacional d'atletisme, que ha mostrat el document en què Andorra, l'any 1985, va demanar de formar-hi part. També s'han pogut escoltar els exemples de l'arxiu de Finlàndia i també l'experiència de Catalunya en aquest àmbit.
La presidenta de la secció internacional d'arxius d'esport del Consell internacional d'arxius i cap de l'arxiu de la Diputació de Barcelona, Fina Solà, ha explicat que Anglaterra, Finlàndia o França han fet una gran tasca per preservar aquests arxius, però que en canvi a Catalunya tot just s'està començant. Solà creu que cal molta consciència sobre la necessitat de conservar aquesta informació, perquè "és la nostra memòria, i si la perdem, perdem part de la nostra història".
Susanna Vela ha indicat que quan els fons documentals d'entitats sense ànim de lucre tenen més de 30 anys, passen a formar part del patrimoni documental del país, de manera que s'haurien de poder tractar i posar a disposició de ciutadans i investigadors. Els primers fons a Andorra que s'haurien d'intentar recuperar són els del Comitè Olímpic Andorrà, tenint en compte el gran nombre d'activitats que ha organitzat al llarg de la seva història, així com també la Federació de Rugbi, el Club d'Escacs de les Valls d'Andorra o la Federació de Caça i Pesca, totes elles entitats pioneres en l'associacionisme esportiu.
Alguns dels ponents que havien de participar en el seminari, que se celebra a l'Auditori Nacional, no han pogut arribar a Andorra a causa dels talls de circulació en protesta per la repressió policial a Catalunya.