Teatre
Encamp vol ser la Tàrrega titellaire
El departament de Cultura impulsarà el festival la propera edició, cercant que esdevingui una trobada de referència per a professionals, programadors i públic
Encamp viu aquest cap de setmana una nova edició del Festival de titelles, cita consolidada al calendari cultural de la parròquia, que treballarà a partir de l’any vinent per convertir-se en una trobada de referència internacional en el teatre de guinyol, de significar el que la fira de Tàrrega representa en el món del teatre. Un projecte engrescador, però que “necessita el seu temps de cocció”, apunta la directora de Cultura i Afers Socials del comú, Helena Laza. Un objectiu a perseguir sense pressa però sense adormir-se.
Per començar, l’any vinent comptarà amb un pressupost una mica més gran dels 15.000 euros que s’hi destinen enguany, amb quatre funcions programades. L’increment s’està avaluant, de cara al proper exercici, però tampoc no serà gaire elevat, explica Laza. No serà necessari per la filosofia que es vol imprimir a l’esdeveniment: si és una fira que atreu els programadors seran les mateixes companyies les més interessades a assistir-hi per exhibir les novetats. “És clar que això no passarà el primer any, hem de pensar a mitjà termini, tenir paciència”, puntualitza la directora de Cultura del comú.
Tres o quatre anys
De moment, la feina de cara a l’any vinent de l’equip que dirigeix serà posar-se en contacte amb companyies i programadors i aconseguir atreure’ls a la iniciativa. De moment han tantejat el terreny entre les companyies i les perspectives són bones. “Els titellaires són gent molt proactiva.” Amb tot, Laza estima en tres o quatre anys els necessaris perquè qualli aquest canvi de rumb.
De retruc, amb el canvi d’orientació creixerà el públic: per l’edició de l’any passat van desfilar-hi unes 3.500 persones, comptant els espectadors i els participants en els tallers. Però que hi hagi un augment de públic no és l’objectiu, matisa Laza, ni una fita difícil d’assolir: el mateix fet de canviar-li el format ja comportarà un efecte crida, considera. “Però el nostre objectiu és consolidar-lo i convertir-lo en un festival de referència, no incrementar els assistents”. Les activitats paral·leles seguiran com fins ara. “No entendríem la trobada sense les activitats complementàries als espectacles, sense aquesta part lúdica i familiar”, insisteix Laza.
Infraestructures
Si no caldrà una aportació econòmica molt més gran –i, a banda, quan estiguin rodant les novetats el comú buscarà més patrocinadors– tampoc no hi ha problemes per la part de les infraestructures: tant la sala del complex encampadà i la Valireta al poble com la sala de festes al Pas són suficients, amb moltes possibilitats d’encabir-hi més espectacles en més horaris: enguany, com en les edicions anteriors, només se’n programa un durant la tarda.
El tret de sortida de l’edició el dona aquesta tarda a les cinc a la sala de festes del Pas l’espectacle Xefs i una mica més tard, a les sis de la tarda, serà el torn d’Encamp, que acollirà la funció L’endrapasomnis; al complex esportiu i sociocultural, on demà hi haurà la segona funció de Xefs, mentre que al Pas es representarà Cas Caputxeta.
Des del 2002, amb aturada
El Festival de titelles d’Encamp es va començar a celebrar el 2002. Amb una programació més extensa de la que té avui. S’hi dedicaven tres jornades i en alguns casos s’havien ofert espectacles per a adults, així com sessions matinals. El 2008 va caure de la programació cultural de la parròquia, víctima de les retallades pressupostàries. Fins al 2012, que es va reiniciar en el format actual. El departament de Cultura el va recuperar, recorda Laza, a demanda de la gent del poble.