projecte

Cultura presenta un pla estratègic per als museus fins al 2023

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, assegura que és el “punt de partida” d’altres projectes, com per exemple el que ha d’avaluar la creació del futur museu nacional

Cultura presenta un pla estratègic per als museus amb deu accions previstes fins al 2023M.F.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Després d’una anàlisi en què s’han detectat les mancances i, per tant, els punts que cal millorar i aquells que cal potenciar, el ministeri de Cultura ha presentat avui el Pla estratègic dels museus d’Andorra 2017-2023. El projecte inclou deu línies estratègiques a impulsar en els propers anys i, tal com ha posat en relleu la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, és “el punt de partida” d’altres projectes que hi han d’estar relacionats com ara el que ha de servir per avaluar la creació del futur museu nacional. El document que s’ha presentat aquest dimarts, segons la responsable de Museus i Monuments, Marta Planas, ha de servir per “reflotar, reforçar i consolidar” els museus.

Els pla preveu deu propòsits amb accions a curt i mitjà termini. El primer és l’actualització dels discursos i la creació de noves narratives. En aquest punt s’ha treballat en l’actualització del guió expositiu de Casa Museu d’Areny-Plandolit i es vol treballar en l’actualització del de Casa de la Vall, un projecte museològic nou per al Museu Postal i crear-ne un per al de l’Automòbil i impulsar un discurs i una nova proposta de guió expositiu al de la Moto.

El segon punt és el replantejament de la presentació de les col·leccions i en aquest apartat, entre d’altres objectius, es buscarà replantejar la visita guiada a la Casa de la Vall i al Museu de l’Automòbil. El tercer propòsit és l’estratègia digital amb la creació, per exemple, d’una plataforma amb tota l’oferta museística, que serveixi no només per planificar la visita sinó també per completar-la. El quart objectiu és fomentar els museus com a pols d’atracció del turisme. Així a Casa Museu d’Areny-Plandolit es planteja la visita lliure, de la mateixa manera a Casa de la Vall. Es contempla la creació del nou espai Andorra Romànica que oferirà, al costat de l’església de Santa Coloma, una visió del romànic al país. També es preveu renovar l’espai del Centre de Natura de la Cortinada i pel que fa al projecte de Ràdio Andorra, de manera paral·lela al projecte museològic, s’haurà d’acabar de concretar si acull o no les instal·lacions de Ràdio Televisió d’Andorra.

El cinquè objectiu és el que pretén obrir els museus a la comunitat, amb una especial atenció als escolars i al públic més jove. El sisè propòsit vol avaluar i investigar el públic. El setè se centra en tirar endavant una reglamentació específica per als museus i, en aquest sentit, Gelabert ha concretat que es treballa amb la idea que s'impulsi un reglament que derivi de la Llei de patrimoni.

El vuitè punt de treball és el que pretén incrementar els recursos humans i professionalitzar els serveis. En aquest sentit, Planas ha remarcat que “cal créixer en recursos humans”, sobretot tècnics. Així, es preveu un creixement progressiu i ja de cara a l’any que ve es preveuen dues incorporacions. En aquest sentit, s’ha destacat que el pressupost de Cultura es veurà incrementat de cara al 2018 però també que hi ha partides a Turisme i Ordenament Territorial que també seran per a finalitats culturals.

El punt novè serà establir sinergies amb projectes internacionals i, a l’últim, el desè se centrarà en fixar les bases d'un futur museu nacional, que “abraci tots els museus” del país. Tot i així es creu que, en un primer moment, cal crear “un teixit fort” amb els museus del país. En aquest sentit, Gelabert ha reiterat que inicialment aquest museu nacional podria ser digital.

Anàlisi de la situació actual

L’anàlisi que s’ha dut a terme per fonamentar el pla posa en relleu, tal com ha concretat la directora del departament de Promoció Cultural i Política Lingüística, Montserrat Planelles, que el 36% dels visitants coneix els museus pel fullet específic. Pel que fa al grau de satisfacció amb la visita als museus, és molt elevat i se situa en el 95%; en aquest sentit, cal destacar que el Museu d’Areny-Plandolit i el Centre d’Interpretació Farga Rossell són els més ben valorats, mentre que el Museu Postal, el Centre d’Interpretació Andorra Romànica i el Santuari de Meritxell són els que tenen una valoració més baixa. Un 89% de les persones enquestades diu que repetirà la visita, sent els percentatges més elevats els registrats a la Farga Rossell, Casa de la Vall i Casa Rull. En global, el Centre d’Interpretació Farga Rossell és el museu que registra una millor valoració (9,07 punts sobre 10), seguit del Museu d’Areny Plandolit (8,96) i Museu Casa Rull (8,73).

tracking