equipaments
Cultura disposarà de menys de mig milió per invertir en museus el 2018
Les accions pressupostades per a l’any vinent inclouen la primera fase de l’estratègia digital i la recuperació de l’era i cort de casa Rossell d’Ordino
El ministeri de Cultura disposarà l’any vinent de 427.000 euros per desenvolupar accions derivades directament del pla de museus 2017-2023, una quantitat que –a falta de les partides d’altres departaments: Ordenament i Turisme– no sembla gaire impressionant per afrontar el repte de “reflotar, reforçar i consolidar” la xarxa museística. De fet, i malgrat l’increment pressupostari anunciat, és fins i tot lleugerament inferior a la de l’any en curs, de 540.000 euros, exercici que ha acabat amb el ministeri demanant al Consell General l’aprovació d’un crèdit extraordinari de 130.000 euros per fer front a compromisos a causa de “la poca o nul·la capacitat econòmica de reacció del ministeri davant els imprevistos, atès que moltes de les partides són extremadament ajustades”.
Cultura recorda que, a banda, Ordenament Territorial ha dedicat uns sis milions d’euros a projectes relacionats amb la cultura, destinats a Radio Andorra, el Rosaleda i el nou edifici per als frescos de Santa Coloma.
Amb els 427.000 euros de què disposarà el 2018, segons dades avançades des del mateix ministeri, haurà d’emprendre una llista d’accions que comencen per la primera fase de l’estratègia digital per als museus, és a dir, la posada en marxa d’un portal web únic per a tota la xarxa museística –inclosos els privats i comunals–, a banda de “buscar la creació de comunitats en línia que afavoreixin l’intercanvi i creació de nous continguts”, aprofitar la tecnologia mòbil i “oferir una experiència més enllà del museu físic”.
Amb aquests diners també haurà d’assumir l’estudi i projecte de recuperació de l’era i cort de casa Rossell d’Ordino, així com afrontar l’estudi, projecte i obres de remodelació de l’Andorra Romànica. L’espai a Pal es reconvertirà en sala d’exposicions dedicada a artesania i artistes del país. Els diners també hauran d’arribar per reordenar la visita a la Casa d’Areny-Plandolit i per comprar material. Així com per dissenyar i produir marxandatge per als museus i posar en marxa la segona exposició a l’Era del Raser, als baixos del Museu Postal.
En aquest exercici, es defensa des de Cultura, amb els 540.000 euros disponibles ja per encetar accions del pla estratègic s’han dut a terme l’estudi i projecte de remodelació de Santa Coloma, amb el videomapping; les obres als baixos del Postal i la producció de la primera exposició, dedicada a Casa Rossell, actualment visitable; la redacció del nou discurs a Areny-Plandolit, on també s’ha canviat el sistema de seguretat, com a Casa de la Vall; el disseny i construcció de la botiga dels museus, i marxandatge.
COMENCEN LES OBRES PER AL 'MAPPING' A SANTA COLOMA
Les obres de condicionament necessàries perquè l’església de Santa Coloma pugui acollir el mapping que reproduirà digitalment els frescos romànics al lloc d’on van ser arrencats entren en la darrera fase. Uns treballs que suposen modificacions a l’interior de la nau que provocaran que la talla romànica de la Mare de Déu del Remei guanyi visibilitat, ja que es retirarà del centre de l’absis i presidirà la nau des de la banda dreta, més propera als visitants. La resta de modificacions, expliquen des de Govern, seran menys visibles: aplicació d’arrebossat per millorar la superfície sobre la qual es faran les projeccions, millora de la il·luminació i retirada de cablejat elèctric. També es reduirà el mobiliari a l’absis per instal·lar-hi els projectors. A banda, en breu començarà la intervenció arqueològica –adjudicada a l’empresa ReGiraRocs–, requisit previ a la col·locació del cablejat.
D’altra banda, el Govern treu a licitació les obres d’enllumenat a Sant Romà de les Bons: s’han de solucionar problemes en la instal·lació actual i col·locar llums ornamentals.