Projectes
Editorial Andorra es reinventa com a espai de creació cultural
El veterà segell canviarà de seu amb un edifici que sumarà galeria d’art i l’espai que bateja com a Incubadora cultural
Editorial Andorra celebra els cinquanta anys. Amb energia i projecte renovat que –pel poc que han deixat entreveure i de manera sorprenent– anirà més enllà de l’edició de llibres. Canviarà de seu –de moment tampoc no revela on s’instal·larà ni quan es materialitzarà– i el nou edifici inclourà un espai dedicat a galeria d’art i un altre al qual denomina Incubadora cultural. Anunci breu i un xic enigmàtic que el veterà segell va fer en una trobada amb col·laboradors –escriptors, altres editors, il·lustradors, maquetistes, músics, artistes– i amics amb els quals va voler celebrar l’aniversari. “Us ho fem saber perquè comptem amb vosaltres en aquest projecte que va cap a les entranyes d’Andorra”, va dir Xavier Rebés, la segona generació al capdavant de l’editorial, fundada per Bartumeu Rebés.
Lluís Viu –tercera generació i a la que correspon liderar aquest creixement o reinvenció– es va referir a la jornada tan significativa que ahir es vivia a Catalunya, tot recordant que el dia de la inauguració el fundador, “aquell dia del 1967, va parlar dels països catalans lligant-los amb el naixement d’una editorial en un país de parla catalana”. Així que “estem encantadíssims de la coincidència de celebrar-ho el dia que neix la república catalana, si és que les coincidències existeixen, que crec que no”.
Trobada d’amics i col·laboradors, doncs, on es tractava de desitjar el per molts anys a l’editorial i, entre els grups, fer una mica de tertúlia al voltant de l’esdeveniment del dia. “Així és la vida, un Dragon Khan, i no passa cada dia que hi hagi una revolució al país del costat.” Pel que fa a la commemoració domèstica, “que una editorial faci 50 anys és una heroïcitat, però et dona una estranya seguretat en la raça humana”. Inés Sánchez, directora de l’àrea de Lectura Pública del Govern, va dir que “són els pioners de l’edició a Andorra, juntament amb Casal i Vall” i un segell “sempre amb visió de futur”.
El francès Silvain Athiel, a qui li van publicar la traducció en català d’Aquí Radio Andorra!, troba “magnífic” aquest aniversari en un sector en què “cal coratge” per arribar tan lluny. Marc Miró, editor de Límits, va ressaltar també la “fita molt important” i això des d’un projecte que ja ha aconseguit superar la vintena d’anys. Un llarg recorregut, va coincidir Maria Àngels Vilana, al capdavant de l’empresa bona part d’ells. Entre els que es van aplegar per felicitar Editorial Andorra, músics com Míriam Manubens, que amb les seves interpretacions va inspirar un dels contes d’Iñaki Rubio a Trencadís. I ell, Rubio, es va congratular “d’aquesta continuïtat de generacions” al capdavant d’una iniciativa cultural.