Cultura popular
La Colla de Diables lamenta que els comuns contractin grups forans
L’agrupació andorrana reclama a les autoritats més suport al país
La Colla de Diables d’Andorra ha aprofitat l’estand a la Fira de la capital, amb el consegüent pas d’autoritats, per expressar-los els seus neguits: els comuns estan contractant colles d’arreu de Catalunya per a les festes populars mentre que a ells, els de casa, els deixen de banda. Durant aquest any, per exemple, només van comptar amb ells per al correfoc de Canillo, “i això perquè la comissió de festes es va recordar de nosaltres”, explica el cap de colla i president de l’entitat, Gerard Miralles. “Ens fa peneta, hem de dir que ens sentim abandonats.”
Miralles, en un equip que va assumir la direcció fa tres anys, es plany que ni comuns ni productores privades d’espectacles els cridin. “I és la mateixa gent de les colles que pugen de Catalunya, perquè tots ens coneixem en aquest món, que ens traslladen la seva estranyesa” pel fet que no tinguin més presència al país i es recorri als grups forans.
calendari ajustat a fora
“Sembla com si no confiessin en nosaltres”, s’interroga Miralles, que recorda que, tot i no ser profetes a casa seva, sí que tenen un calendari d’actuacions ajustat frontera enfora. Així, enguany han recorregut nombroses poblacions catalanes, entre les quals Castellbisbal, Sabadell, Terrassa, Sant Quirze del Vallès o Pineda de Mar. També van recalar a Madrid. On van participar en un rècord mundial de bonzos, una trobada per la pau celebrada el febrer del 2016 i en la qual van prendre part una trentena d’especialistes. Una especialitat, explica Miralles, que no hi ha gaires que practiquin: consisteix a convertir-se en torxa humana.
Més encara, insisteix, la perícia de components de l’agrupació andorrana és ben reconeguda en punts llunyans. Ell mateix, que també treballa com a especialista cinematogràfic en aquest terreny, és cridat de punts com Andalusia. “A fora ens coneix tot déu i aquí no ens donen carinyo”, ironitza. I recorda que gent tan coneguda en el món de l’espectacle com Jorge Sanz “es va fotografiar amb una samarreta de la colla” andorrana. O Imanol Arias o Lídia Bosch, enumera.
El periple de la colla del país també ha passat per Mallorca, Castelló i València, “on els agrada el que fem perquè som un grup amb una identitat molt forta”, assegura. Mentre aquí, insisteix, els deixen de banda en festivitats com Carnaval o la ja immediata Tots Sants. “De fet, a molts llocs de Catalunya esdeveniments com aquests solen ser organitzats justament pels diables.
La colla està integrada per una dotzena de membres fixos, als quals durant la temporada d’hivern s’hi solen afegir treballadors temporers. Miralles s’encarrega de donar-los la formació, reconeguda amb un diploma que expedeixen els ministeris espanyols d’Indústria i Interior.