reportatge
L''e-book' arriba a la biblioteca
Dissabte ventós, amb fort torb i borrufant. Girada la darrera pàgina de la novel·la no tenim cap altra cosa apetitosa per llegir. L’‘e-biblioteca’ farà el servei: la xarxa nacional ofereix, ara per ara, uns 350 títols. Un centenar d’usuaris ja s’hi han donat d’alta.
El camí ha estat lent però finalment la xarxa de biblioteques d’Andorra posava en marxa, fa menys d’un mes, el servei de préstec de llibres digitals. La resposta no ha estat aclaparadora, però a data d’ahir eren 102 els usuaris que ja s’hi havien donat d’alta i en aquest temps van generar 84 préstecs (la major part, amb lectures en línia, sense descàrrega del document). Seguint, per cert, la línia de preferències dels préstecs en paper: al capdamunt se situen les mateixes novel·les que encapçalen els rànquings de vendes, de l’últim de Ken Follet –Una columna de fuego– a Pàtria, de Fernando Aramburu, i Nosaltres dos, de Xavier Bosch, o Origen, de Dan Brown.
Els usuaris del nou servei disposen de moment d’uns 350 títols a escollir. La major part, novel·la. També hi ha força percentatge de guies de viatges, llibres d’autoajuda i temàtiques molt demandades, com la cuina. Així com una selecció de revistes de temàtica diversa, de les de ciència –Sàpiens, National Geographic– a les més frívoles, de moda, estil i decoració, o que aborden qüestions properes, com Cadí Pedraforca. Una selecció, diu Inés Sánchez, cap de l’àrea de Lectura Pública del Govern, feta seguint la disponibilitat de publicacions i el que diu l’estadística sobre els gustos i preferències dels usuaris.
Una llacuna
A l’oferta queda de moment una llacuna important: les biblioteques d’Andorra amb prou feina poden oferir llibres d’autors del país. Se salva Albert Villaró i perquè alguns dels títols van aparèixer en segells potents catalans, del grup Planeta. A casa cap editorial no s’ha endinsat encara pel camí del llibre digital. Un buit que els responsables de la biblioteca ja treballen per satisfer, explica Sánchez: ja han iniciat converses amb les editorials del país o amb alguna que, com la lleidatana Pagès Editors, té un catàleg prou nodrit de títols relacionats amb Andorra. Però és una qüestió “sense data, perquè tot just hem començat a plantejar-ho, i que no depèn de nosaltres”. Tot i que la sensació inicial és que la demanda ha estat ben rebuda pels editors. “Haurem de signar algun acord de distribució però ho han acollit bé”, diu Sánchez.
Per posar el servei en marxa s’ha fet una inversió inicial de prop de 10.000 euros. Set mil sufragats pel Govern, pel que fa al programari, i un total de 2.800 en l’adquisició dels primers títols, amb mil euros aportats per la Biblioteca pública del Govern i la resta, per les comunals.
Sense pretendre ser excessivament optimista, Sánchez pensa que posar llibres digitals a disposició del lector gratuïtament a través de les biblioteques tindrà cert efecte dissuasiu respecte de la pirateria. Els títols són adquirits per les biblioteques en diferents modalitats. En uns casos, una llicència que permet realitzar un nombre determinat de préstecs durant dos anys; varia en funció del títol i el segell, però es de prop dels 14 euros. També es pot fer la compra digital, “tot i que aquí el preu es multiplica per tres o quatre respecte a la versió en paper”, matisa la directora de la Biblioteca pública de Govern. També hi ha l’opció de fer pagaments per cada préstec que es fa d’un llibre. Influirà en el pressupost disponible per a l’adquisició de novetats? No gaire, manifesta Sánchez, “estarem dins del pressupost habitual, una mica augmentat”, de prop dels mil euros invertits ja enguany.
De moment, els usuaris interessats han de formalitzar el registre físicament en alguna de les biblioteques de la xarxa andorrana. Amb el codi d’accés i la contrasenya proporcionats immediatament ja poden començar a demanar documents en préstec. De moment, només un parell de títols cada cop, per un termini de 21 dies. Això sí, el sistema acaba definitivament amb la morositat: cada llibre descarregat (també es poden veure en línia) arriba amb un fitxer DRM (Digital Rights Management) que l’esborra en esgotar-se el temps atorgat.
TRENTÈ CONCURS DE CONTES DE NADAL
La Biblioteca pública del Govern convoca la trentena edició del Concurs de contes de Nadal, un certamen d’àmbit nacional que està obert a totes les edats, incloses en quatre categories a partir dels 8 anys. Els concursants han de presentar un conte curt relacionat amb el Nadal. Poden fer-ho presencialment o per correu electrònic. El termini de presentació de treballs és el 15 de desembre a les 19.30 hores. Hi haurà dos contes premiats per categoria: els primers premis consisteixen en viatges i els finalistes rebran vals per a la compra de llibres a les llibreries d’Andorra.