Entitats
L'ONCA celebra les noces de plata
El concert central de celebració commemorarà també l’aniversari de la Constitució
En la vida d’una orquestra, un dels fets que l’ajuda a situar-se en el panorama musical és l’estrena absoluta –mundial– d’obres. Un fet gens habitual en la història de l’orquestra nacional, l’ONCA. Com per a d’altres: s’han d’abonar els honoraris del compositor i el públic es mostra reticent a les estrenes de música contemporània. Amb tot, la Fundació ONCA (Fundació Crèdit Andorrà i Govern) ha decidit mullar-se perquè l’ocasió és excepcional: la formació celebra el 25è aniversari, que coincidirà amb els 25 anys de la Constitució, i ho farà amb un concert, la nit del 13 de març a l’Auditori Nacional, on estrenarà el Doble concert per a violí, violoncel i orquestra, encarregada a un compositor reputat com és el català Salvador Brotons, qui també es posarà al capdavant de la formació, acompanyada per la gironina GIOrquestra. Serà una nit de triple aniversari, perquè posarà sobre l’escenari Lluís i Gerard Claret, que enguany celebren 50 anys de carrera professional. La vetllada es completarà amb la simfonia número 3 de Beethoven, Heroica.
Serà una de les fites de la temporada 2018, en què l’orquestra tornarà a tocar a l’església Sant Esteve d’Andorra la Vella (només ho va fer un cop, al principi de la seva trajectòria). El 7 d’abril, amb Abel Tomàs com a concertino director, per interpretar Haydn. Un any en què, va explicar el director artístic de l’ONCA, Gerard Claret, es refermaran les quatre línies d’actuació que ha seguit fins ara: presentar produccions musicals de qualitat, donar suport i potenciar la Jonca, el projecte educatiu i el programa social. Quatre línies que l’any passat es van desplegar en 44 activitats en les quals van participar 13.272 persones, segons el balanç ofert per la ministra de Cultura, Olga Gelabert. L’any de l’aniversari l’orquestra disposarà del mateix pressupost que el 2017, 305.000 euros.
Vint-i-cinc anys és moment de fer la vista enrere i per a Claret, va confessar, un dels més memorables va ser el dia que el cèlebre violinista i director Yehudi Menuhin es va posar al capdavant de l’ONCA, “era un dels meus ídols i jo hi vaig poder tocar com a solista”. També va destacar el dia mateix del debut de l’orquestra, el 20 de març del 1993, o el naixement de la Jove orquestra, la Jonca.
Joves i futur
Vint-i-cinc anys donen per a un panorama musical que ha canviat molt al país. Especialment en el terreny formatiu: “Quan jo era nen no hi havia ningú estudiant música, a penes nosaltres i Toni Giberga”, va recordar Claret dels seus propis inicis. Ara “el termòmetre de la salut musical al país és el concert de Santa Cecília i els problemes que tenim per encabir-los a tots”, va terciar Gelabert. Un canvi de direcció al qual no és aliena l’existència de l’orquestra nacional, consideren.
I vint-i-cinc anys podrien ser també bon moment per fer autocrítica. Però “això queda per als vestuaris”, va rebutjar Claret. Aquí Josep Peralba, conseller delegat de l’entitat bancària, va recollir el testimoni per suggerir que faltaria “la implicació de més patrons a la Fundació”. Sobre aquests anys de vida de l’orquestra va assegurar que “més que un cost ha estat una inversió”.
Un repte –o una “il·lusió”, va preferir Claret– és que l’orquestra “pogués tenir més actuacions al país”. En “una situació normalitzada una orquestra tindria la seva temporada, concerts setmanals”. Impossible al país. Si més no de moment, va augurar Peralba: “No ens hem de conformar, hem d’insistir moltíssim, fins que la gent tingui aquesta sensibilitat”.
PROGRAMACIÓ
-Passat el tradicional concert de Cap d’Any, la pròxima cita amb l’orquestra nacional serà el 20 de gener al Comunal, amb la integral de les simfonies de Mendelssohn (II part), que el dijous anterior servirà per arrencar el cicle ONCA al Palau.
-Següent cita, el 17 de febrer, al vestíbul del Consell General, amb la formació dirigida per Joan Enric Lluna. Tocaran obres de Ludwig Spohr, Max Bruch i Albert Guinovart. També una producció que faran al cicle al recinte barceloní.
-Amb el poeta Albert Padrals com a convidat especial i Abel Tomàs com a concertino director, l’ONCA tornarà a tocar a l’església de Sant Esteve. El 7 d’abril, amb un programa centrat en Les set últimes paraules de Jesucrist a la Creu, de Joseph Haydn.
-La Jonca torna a tenir les cites habituals: el concert de primavera, el 6 de maig; el de la Diada de Meritxell, amb Yannis Papaioannou, especialista en músiques de la Mediterrània com a director convidat, i el de Santa Cecília.
-En l’àmbit exterior, a banda del cicle al Palau, l’orquestra tocarà al Festival de Tautavel, al Palau de Congressos de Perpinyà, on repetirà la producció estrenada el 13 de març. La repetiran en el marc de la temporada de la GIOrquestra. També està programada (però sense data confirmada) una intervenció a París, que previsiblement tindrà lloc a finals de maig o principis de juny.