Patrimoni

Recuperen peces espoliades de jaciments de l'Alt Urgell

La comarca veïna i el Pallars, les més afectades per l’activitat dels detinguts

Recuperen peces espoliades de jaciments de l'Alt UrgellMOSSOS D'ESQUADRA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els jaciments paleontològics de l’Alt Urgell, amb una dotzena d’emplaçaments afectats, així com els del Pallars, van ser els més afectats per l’activitat espoliadora de dos homes d’Amer als quals els mossos van detenir a final de l’estiu passat, en el marc de l’operació Isurus. La tasca policial va permetre recuperar una gran quantitat de peces, material de domini públic. Però malgrat la recuperació, recorda la policia catalana, els danys als jaciments són definitius i irreparables quan es furta una peça del lloc, atès que suposa una descontextualització que dificulta l’estudi científic del jaciment.

L’operatiu dels mossos es va posar en marxa a final del 2016, precisament després que es detectés material arqueològic a la venda presumptament procedent de jaciments dels Pirineus. Entre ells, alguns dels objectes es publicitaven com a part del neolític andorrà, del jaciment de Juber­ri. Tot i que finalment els indicis i estudis científics realitzats apunten més aviat que es tractava de falsificacions.

Als dos detinguts, dos germans de la localitat catalana d’Amer amb formació en arqueologia, se’ls va comissar en aquesta operació un total de 393 conjunts arqueològics, amb més de 20.000 peces, procedents de 168 jaciments arqueològics i 32 de paleontològics, segons la nota de premsa feta pública ahir pels mossos. El material espoliat té un elevat valor científic i els objectes recuperats a l’agost es van valorar en més de 30.000 euros.

La policia i els tècnics que van buidar el magatzem dels detinguts van necessitar quatre furgonetes i tres dies de feina per poder traslladar tot el material comissat a dependències del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

tracking