Música
“El món del saxo mira cap Andorra”
La sisena edició del Sax Fest creix en participació a les competicions: 45 intèrprets s’inscriuen al concurs internacional
El proper dia 25 arrenca la sisena edició de l’Andorra Sax Fest, que durant tota aquella setmana, fins al 31, farà que “el món saxofonista miri cap Andorra”, segons el principal impulsor de l’esdeveniment, el músic Efrem Roca. Una cita que, un cop consolidada (el nombre de participants a les competicions i masterclasses puja i els concerts segueixen aplegant els primers espases, de Vincent David a Antonio Lizana o, nova incorporació, Nikita Zimin, màxim exponent de l’escola clàssica russa) comença a pensar en el creixement. “Tard o d’hora ens haurem de plantejar si el fem més gran, de fet he rebut ofertes de patrocinadors forans”, va assegurar Roca en la presentació del cartell i activitats d’enguany.
De moment, va assegurar, el Sax Fest és el producte “d’un país que es bolca en un esdeveniment”, en forma de patrocinis i fer-lo créixer serà “qüestió de paciència, una carrera de fons”. De moment, la cita andorrana s’ha posicionat entre els quatre primers dels quinze concursos internacionals de primer nivell que existeixen.
Recorregut històric
El certamen torna a tenir un important vessant pedagògic (“és la condició que em va posar Crèdit Andorrà per donar-me suport”, va recordar l’organitzador), amb les classes magistrals (hi ha tanta demanda que molts han quedat en llista d’espera), un nombre creixent de participants en el concurs de semiprofessionals, 45, vinguts de Taiwan, Xile i arreu d’Europa, i en el de joves solistes, on s’han inscrit una vintena de joves de 12 a 18 anys.
El Sax Fest tornarà a oferir el dissabte de Setmana Santa una de les propostes més vistoses, sonores i participatives: el Walking Street Music. Novament amb tres bandes inscrites al concurs: Sidral Brass Band, de l’Alt Penedès, amb una proposta musical que gira al voltant de la cultura del vi; els tolosans Super Panela, que reprodueix l’atmosfera de l’època daurada de la música tropical, i ZeBrass Marching Band, de Vilanova i la Geltrú, inspirada en les formacions de Nova Orleans i amb un repertori de jazz tradicional. Se suma, però fora de concurs, Brincadeira, nascuda el 2004 en el marc de trobades de percussionistes al barceloní parc de la Ciutadella i amb un projecte musical que lliguen amb un objectiu social.
En l’apartat d’actuacions obertes al públic, la major part al Centre de Congressos, amb entrada lliure, hi haurà noms ja coneguts de la trobada, com ara Vincent David. Potser no un nom molt conegut del gran públic (el món del saxo és relativament restringit) però “tota una eminència” en l’instrument, va recordar Roca, qui el va qualificar com “un Mozart d’aquest segle”. Actuarà el dimecres, 28. El cartell d’actuacions, però, l’obrirà dilluns un altre virtuós, el rus Nikita Zimin. Dimarts hi ha doble proposta: a les 18.30, Francisco Rusillo, gua-nyador del concurs internacional de l’any passat, i a les 20.30, el Quatuor Morphing, guanyadors del prestigiós concurs de música de cambra d’Osaka.
Recorregut històric
Dijous (i com a acte integrat també a la Saison Culturelle francesa, amb entrada a deu euros), serà el torn de les Sax Stories de Frédéric Couderc: compareixerà amb una trentena de saxos de diferents estils, des d’un dels primers, del 1942, poc després que Adolphe Sax l’inventés, per oferir un recorregut per la seva història.
Divendres, concert de matí (en aquest cas a La Llacuna), amb Martí, Frasquier, Bois i Escalera, i la música clàssica com a eix vertebrador. I al vespre el músic de Cadis Antonio Lizana (potser el més popular dels noms del cartell i que fa no gaire va passar per l’Auditori Nacional) presentarà l’últim disc, Oriente. També aquest concert tindrà un preu d’entrada (10 euros).
L’organització, a càrrec de l’Associació de Saxofonistes d’Andorra, treballa amb un pressupost d’uns 110.000 euros. Roca calcula que la meitat es fa en aportacions en logística i la resta, en metàl·lic, amb tres patrocinadors principals: Crèdit Andorrà, el Govern (que aporta 17.000 euros) i el comú d’Andorra la Vella (18.000 euros i cessió d’espais i personal). Però el resultat és “el fruit d’un país que es bolca en un esdeveniment”, va assegurar el saxofonista. I de la feina per “optimitzar al màxim els recursos”.