Programació
Escaldes: 40 anys, 40 propostes
Sergio Dalma s’afegeix als concerts de gran format, que obre Ara Malikian el dia 25 ja amb les entrades exhaurides
Sergio Dalma –que va fer un do de pit a Escaldes omplint de gom a gom el Prat del Roure, on es van aplegar unes 1.900 persones el 2011– i Ara Malikian –programat per al dia 25 i que ja ha exhaurit les entrades– són dues de les figures més mediàtiques del cartell de propostes culturals amb què Escaldes-Engordany commemorarà els 40 anys de la creació de la parròquia. Dues apostes segures a les quals s’afegirà un tercer concert de volada –intèrpret francès– però que en no estar encara tancat la cònsol, Trini Marín, i el conseller de Cultura, Salomó Benchluch, que ahir avançaven la programació, no van voler revelar. La presentació, per cert, a l’aire lliure, davant del mural de la façana dels Tres Diners (dona al nou parc infantil de l’avinguda del Fener), amb els símbols més representatius de la parròquia.
Seran un bon grapat d’activitats les que es desenvolupin al llarg dels mesos vinents. L’eix vertebrador, les exposicions al carrer, centrades a descobrir racons desconeguts –Escaldes-Engordany, insòlita, a partir del 14 de juny al passeig Arnaldeta– o apropar el procés de creació de la parròquia a propis i forasters. I l’escultura de gran format tornarà a l’estiu a l’eix comercial, amb les propostes en acer gegantines (no totes: algunes seran de mida més reduïda) de Jordi Díez Fernández. Des de final de juliol fins a principi de setembre. Tot i que la primera exposició inaugurada ho serà la setmana vinent, al CAEE: Més enllà de Mauthausen, amb fotografies de Francesc Boix.
Per al dia de la parròquia, a la tradicional arrossada popular al parc de la Mola i la intervenció de l’Esbart Santa Anna s’hi afegeix enguany una proposta de l’ONCA, La més bella pubilla d’Andorra (14 de juny).
En el vessant musical, al calendari s’hi afegeixen les programacions habituals del festival Colors de Música, que, als concerts de Malikian, Dalma i la figura per concretar, suma la Setmana de jazz al carrer, del 9 al 14 de juliol i per la qual passaran Ronald Baker Quartet, The Dry River Stompers, Marc Ferrer Trio, Amós Lora & Luís Guerra, el Marina Tuset Quartet i Men in Swing Jazz Band. També les Músiques del Món, amb quinze cites a la plaça Coprínceps durant l’agost, i les Nits del Món.
Recuperar la memòria oral és un altre dels propòsits d’aquesta programació: RTVA emetrà un documental de tretze episodis, Memòria viva. Cròniques de la parròquia, fet fonamentalment a partir de testimonis orals, que no sols serviran per a aquest treball sinó que formaran part dels fons a consulta per a investigadors. “No volíem deixar passar les vivències de les persones que van ser pioneres a la parròquia”, va destacar Benchluch.
I també els ciutadans seran protagonistes de l’espectacle de carrer que es presentarà al juliol, Turistes i banyistes, un recorregut pel país que es van trobar els viatgers del segle XIX i inici del XX.
EL FESTIVAL DE JAZZ, PENDENT DE TROBAR PATROCINI
I el que va ser durant anys vaixell insígnia de l’activitat cultural a la parròquia, és a dir, el Festival de jazz, que es va intentar recuperar l’any passat? De moment el conseller Benchluch es limita a dir que “estem treballant, posant-hi tot l’esforç, la cònsol la primera”, perquè arribi a tenir la segona edició. Però, com va avançar al Diari a principi d’any, tot rau en el fet que puguin trobar una fórmula de finançament extern que no ho carregui tot al pressupost comunal i que garanteixi que el cicle torna per quedar-s’hi i no ser flor d’un o dos anys. Benchluch vol aconseguir patrocinadors que s’encarreguin aproximadament del seixanta per cent dels 60.000 euros necessaris.
També del cost econòmic depèn una altra iniciativa: la reconversió de l’antiga fàbrica de llanes en espai artístic. Puntual, només per als propers mesos, perquè l’edifici és privat i després serà el propietari qui en decideixi l’ús. En aquest cas han d’avaluar el cost d’habilitar-la com a espai per a espectacles.