Reportatge

Un centre sota zero

Cap novetat al front de batalla: el Centre de la Cultura Catalana no ha rebut –ni hi ha gaires expectatives que en rebi enguany– ni un sol euro de la Generalitat de Catalunya, la subvenció que li permet funcionar. Així que totes les activitats estan congelades.

Un centre sota zero

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’entitat, com totes les que promocionen la cultura catalana a l’exterior i depenen del govern català, s’ha quedat sense l’aportació econòmica que li dona vida. Van mantenir fins a l’últim moment l’esperança que la situació es desbloquegés d’alguna manera i rebessin fons per poder posar en marxa algunes de les activitats habituals, però finalment no han rebut ni un euro dels 16.000 d’ajut anual, així que totes les propostes estan aparcades: ni hi haurà el llibre que tradicionalment publicaven per Sant Jordi ni previsiblement activitats per Sant Joan, ni res de res de res, confirma la presidenta, Teresa Cabanas. Si més no, mentre no es produeixi alguna mena de miracle. En forma de patrocini privat o d’obertura de les comportes, tancades pel 155. El centre, com a part de tots els casals catalans a l’exterior, que comparteixen les mateixes hores baixes, recorrerà al Síndic de Greuges a Catalunya i al Defensor del Pueblo Español. “Perquè ens estan castigant quan en realitat la llei espanyola diu que les comunitats autònomes han de promocionar la seva cultura a l’exterior, així que totes les comunitats, de Galícia a Extremadura, segueixen donant els ajuts”, recorda Cabanas. I recorda, com ha explicat en diverses ocasions anteriorment al Diari, que en realitat la quantitat de què s’està parlant és pràcticament insignificant: un milió d’euros a repartir entre totes les entitats. “Presentarem aquest recurs, però realment tenim poques esperances”, confessa. Si més no, mentre la situació política continuï sense aclarir-se. “La realitat és la que és”, admet.

La víctima més important d’aquesta manca d’activitat és el certamen musical Carles Sabater. S’endú la major part del pressupost, entre set i vuit mil euros, perquè el premi ja en són 3.000, recorda Cabanas. Van treballar per buscar una solució, en la línia dels ajuts privats, però no hi ha hagut sort. La convocatòria habitualment s’obria el mes de febrer, perquè a l’abril s’haguessin presentat els músics amb les seves propostes i al juny el jurat pogués deliberar per atorgar el premi al juliol. “Ja vam veure que era impensable, no podem embarcar-nos sense tenir els diners”, reconeix la presidenta del CCC. Una altra cosa és que fluïssin finalment els diners necessaris. Aleshores el convocarien, ni que fos a la tardor. “Per això no hi ha cap problema, no tenim cap compromís amb les dates ni problemes de logística, el podem muntar en qualsevol moment.” Però les coses, reconeix, “no pinten bé, no hi ha bones vibracions”.

Els socis, fidels

Malgrat la situació, assegura Cabanas, els socis de l’entitat segueixen fidels, “tot i que molt tocats”, i no hi ha hagut cap baixa. Segueixen abonant les quotes, però aquesta és una quantitat pràcticament simbòlica amb la qual no poden funcionar: uns 1.800 euros recaptats entre els 125 membres. “I el problema és que nosaltres no ens podem ni plantejar fer una calçotada amb què recaptar fons com han fet altres centres de l’exterior”, argumenta, perquè, “com vols? si fa dos dies el comú en va fer una de gratis”.

tracking