Reportatge

A la porra les princeses!

Au, vinga, princesetes a mi! El del 2018 serà possiblement el Sant Jordi més femení, amb una onada de llibres sobre empoderament femení que no només s’adreça a lectores adultes, també la literatura infantil recorda a les nenes que el món (també) és seu.

A la porra les princeses!Idees

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Hi havia una vegada una princesa? Naaah! El que hi havia una vegada era una dona aviadora, com Ada Lovelace; o una dona científica, com Marie Curie; o una dona que va revolucionar la moda, com Coco Chanel. I així fins a l’arquitecta Zaha Hadid, que fa la 202 del recull de fèmines amb molt a dir a la història que recull Contes de bona nit per a dones rebels 2. És, per així dir-ho, la punta de llança d’una onada de llibres que recorden a les petites lectores (i als infants, també) que no han d’assumir el paper de la princesa passiva que espera sospirant a la finestra que el cavaller vingui a salvar-la. Vaja, que si aquest Sant Jordi elles volen lluitar amb el drac, només han d’agafar l’espasa. O el llibre.

De títols en aquesta línia n’hi ha bastants per triar aquest Sant Jordi, una aposta editorial tant en castellà com en català: Mujeres de ciencia, Petita & Gran Frida Kahlo (en una col·lecció que protagonitzen altres personatges femenins) o Las chicas son de ciencias, segons la selecció realitzada per la llibretera Pamela Méndez (Idees). Una onada que va començar ja per Nadal i ara s’intensifica. Reflecteix un “canvi de mentalitat”, coincideix Lluís Canal (La Llibreria), que hi afegeix exemples com les sèries similars al molt popular El diari de Gregg però ara protagonitzades per personatges femenins. O el fet que alguns editors estiguin ja obviant estereotips com el de marcar en rosa o blau les tapes dels contes infantils segons siguin per a nens o nenes.

Per al públic juvenil, també comença a quedar demostrat que YouTube és territori de dones i igual que els homòlegs masculins, les influencers es llancen a l’arena editorial. Un dels exemples més mediàtics és el de Laura Escanes, que desembarca amb Piel de letra. I per al segment adult i en clau feminista acaben d’arribar títols com Morder la manzana, de Leticia Dolera; Idiotizadas, signat per Moderna de Pueblo; 17 mujeres Premios Nobel de Ciencia; Mujeres y poder, de Mary Beard, o Todos deberíamos ser feministas, de Chimamanda Ngozi Adichie.

Tornant al territori infantil, les propostes de novetats també inclouen títols més tradicionals. Anna Riberaygua (La Puça) destaca, entre d’altres i per als més petits, El gran llibre de les pessigolles, de Thierry Dedieu, un d’aquells volums que conjuguen les paraules, les il·lustracions i el joc. També la reedició de Les aventures de Massagran, de Josep Maria Folch i Torres.

En clau netament andorrana i per al públic infantil, enguany Editorial Andorra ha apostat per Mil cent i un estels, amb textos d’Alexandre Bonanit i il·lustracions de Vanesa Freixa, un llibre que ajuda els infants a entendre l’univers. El mateix segell compareix amb L’última cuca de llum, de Pere Martí Bertran i dibuixos d’Ignasi Blanch. I Anem Editors toca el sector infantil amb 6 peixos en un test, amb relats de la petita Al·legra, amb il·lustracions d’Eva Martínez, Zoe.

tracking