Estrena de 'La corte del faraón'
Consulta l'agenda cultural i d'activitats d'Andorra d'avui, amb les exposicions, els actes i els espectacles que es fan al país
LA PROPOSTA DEL DIA:
-'ESTRENA DE 'LA CORTE DEL FARAÓN''
Estrena de l’espectacle que tanca la tercera temporada d’Andorra Lírica, La corte del faraón, opereta còmica de caràcter bíblic que narra les peripècies del casto José, un esclau molt cast perseguit per les dones de la cort de monarca egipci. El muntatge torna a posar-se demà en escena, a les sis de la tarda. Interpretada per Jonaina Salvador i Joel Pla, sortint aquí del seu registre interpretatiu habitual. Incorpora també un grup de les nenes del cor del col·legi María Moliner i torna a comptar amb la col·laboració de l’Esbart Laurèdia.
Auditori Claror (20.30 hores)
Sant Julià de Lòria.
ESPECTACLES:
-'CONTE INFANTIL'
El conte de l’Ona i la Laia. Un viatge a l’Andorra d’abans.
Museu Casa d’Areny-Plandolit
(19 hores)
Ordino
-'MUSICAL: 'LA SIRENITA'
Musical infantil La sireneta, de la companyia Magatzem d’Ars, un espectacle que segons el seu director, Albert Pueyo, mostra el conte des d’una altra perspectiva, sempre mantenint la filosofia del relat original i els seus personatges, a través d’un treball interpretatiu molt acurat i de gran bellesa visual.
Sala de festes del Complex Esportiu i Sociocultural (17 h)
Encamp
-'ESPECTACLE INFANTIL'
De quin color és un petó?, proposta de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA). Dirigit per Mònica Vega i interpretat per Verònica Pérez, Dani Sampaio i Pere Vilarrubla.
Les Fontetes (12 i 17 hores)
La Massana
-'DESCONCERT'
En el marc de la programació de concerts familiars de la Fundació ONCA, Desconcert: Un grup de percussionistes ha perdut els instruments. Davant l’atzucac, es plantegen fer el concert, sigui com sigui. Els músics faran sonar els objectes més insòlits valent-se de la seva experiència i imaginació i, amb l’ajut del públic, acabaran per fer un concert ben desconcertant. Aquesta excusa serveix als components de Percussió de Butxaca per plantejar un concert on els instruments són objectes ben quotidians, que es fan sonar de la manera més inversemblant. Tot plegat, per interpretar obres pròpies d’autors consagrats del segle XX.
Prat del Roure
(17 hores)
Escaldes-Engordany.
XERRADES:
-'CICLE GEOGRAFIES'
En el marc del cicle Geografies, que organitzen l’IEA i el comú d’Ordino, exhibició de danses, amb Shreyashee Nag, coreògrafa i ballarina professional. Completa l’oferta l’exposició de fotografies de Roland i Sabrina Michaud, dos profunds coneixedors de l’Índia, país que centra la segona edició del cicle Geografies. Els Michaud tenen a l’esquena una vida de seixanta anys de viatges, sis dècades durant les quals han retratat el món, rostres i paisatges. A Ordino recalen amb una mostra que recull al voltant d’un centenar de fotografies i que recull la seva visió de la diversitat de les cultures de l’Índia, a través d’un joc de miralls en què les imatges es fan eco de pintures i miniatures. Avui, la conferència Bollywood i Off Bollywood, impartida pels responsables de CineAsia, Enrique Garcelán i Gloria Fernández (a les set de la tarda).
Era d’Ordino
(Exhibició: 19 hores)
Horaris: de dilluns a dissabte, de 10 a 13 hores i de 16 a 19.
Ordino. Fins al 20 de maig.
EXPOSICIONS:
-'JAMES KIRKUP'
En el marc de les activitats organitzades per celebrar l’Any Europeu del Patrimoni, el ministeri de Cultura organitza l’exposició James Kirkup (South-Shields, 1918 - Encamp, 2009), en homenatge a l’autor de poemaris com An Island in the Sky, dedicat a Andorra. Kirkup, que va viure a Encamp durant dues dècades, va ser poeta, traductor i col·laborador habitual en diaris britànics, on va destacar com a autor d’obituaris de personatges cèlebres. Durant anys va exercir com a professor universitari al Japó, fet que es reflecteix en les seves creacions poètiques, tant en la forma com en el fons. La mostra consta de dues parts: al vestíbul del Consell hi ha unes vitrines on s’exhibiran objectes de la seva vida quotidiana, especialment exemplars de la seva biblioteca; a la plaça davant l’edifici s’instal·len plafons recordant la seva biografia. El comú d’Encamp ha cedit material bibliogràfic per exposar i documentar la mostra.
Consell General
Andorra la Vella.
Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 17 hores.
Fins al 22 de juny.
-'URBANISME A CANILLO'
Exposició Urbanisme i tradició: embelliment del poble de Canillo, que desplega els projectes presentats al concurs convocat des del comú canillenc. S’hi poden contemplar les idees projectades pels equips de Victor Naudi, Manel Pallarés, Miquel Mercè, Josep Adserà, Gerard Veciana, Pere Espuga, Jorge A. Vitullo i Pere Cervós. La mostra està organitzada des del Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra i a la seva seu es podrà visitar durant les properes setmanes.
Col·legi Oficial d’Arquitectes d’Andorra
Avinguda Doctor Mitjavila, 5, 1r.
Andorra la Vella.
Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 16 hores.
Fins al 17 de maig.
-'ANDORRA, PAÍS ROMÀNIC', A LA LLACUNA'
Debuta l’exposició itinerant que recull treballs, fins a una setantena, realitzats per alumnes del col·legi María Moliner en el marc d’un projecte artístic desenvolupat conjuntament a totes les etapes educatives amb l’objectiu que els infants i joves coneguin millor el patrimoni artístic i arquitectònic romànic que conserva el país. La mostra es podrà veure posteriorment al Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià. Posteriorment es traslladarà al centre d’art d’Escaldes-Engordany.
Vestíbul de la Llacuna
Andorra la Vella.
Fins al 30 de maig.
-'BOIX, TESTIMONI DE L'HORROR NAZI'
Primera exposició retrospectiva del fotògraf català Francesc Boix Campo (Barcelona 1920 - París, 1951), que en mostra la vida i la professió. La memòria gràfica d’una vida curta però intensa que informa sense indiferència, amb una Kodak o una Leica. Boix es trobà entre els soldats i la població civil que, després de la desfeta republicana, cercaven refugi a l’altra banda dels Pirineus, fins que fou enrolat en la 28a Companyia de Treballadors Estrangers, on caigué presoner dels alemanys el juny del 1940. Fou l’avantsala del seu camí cap al camp de Mauthausen, on es va convertir en testimoni i documentalista dels horrors nazis.
El centre d’art escaldenc desplega l’obra del fotògraf català.
-'PANORÀMICA SOBRE L'ART PORTUGUÉS'
Del romanticisme a l’abstracció passant per d’altres moviments com el naturalisme, l’art del retrat o el modernisme: l’exposició Art a Portugal ofereix a Sant Julià de Lòria un repàs panoràmic al patrimoni artístic portuguès des de mitjan segle XIX fins al segle XX. L’exposició es presenta com una finestra oberta cap a la pintura portuguesa d’entre el 1850 i el 1960 amb 42 obres d’artistes com Adriano de Sousa Lopes, Francisco Metrass, João Vaz o Columbano Bordalo Pinheiro. Les obres pertanyen al Museu Nacional d’Art Contemporani de Chiado (Mnac-MC) i a la Casa Museu Anastácio Gonçalves, de Lisboa.
Museu del Tabac C/ Doctor Palau, 17. Sant Julià de Lòria.
Horaris: de dimarts a divendres, de les 9 a les 18.30 h. Dissabte, de les 10 a les 20 h (última visita, a les 18.30 h). Diumenge, de les 10 a les 14.30 h (última visita a les 13 h).
Fins al 25 de maig.
-‘L’ART DE JORDI BERNET’
Una petita gran mostra de l’obra de Jordi Bernet: il·lustracions, esbossos i dibuixos sobre els personatges, temes i ambients que ha creat gràficament durant al seva dilatada carrera professional. Aquesta exposició recorre totes les etapes i els estils de la seva obra, de Kraken a Sarvan, passant per Torpedo, Clara de Noche, Custer o Tex. L’art de Jordi Bernet és senzillament únic. Jordi Bernet va començar la seva carrera, el 1960, a Bruguera, seguint els passos del seu pare i des de llavors ha col·laborat a totes les revistes mítiques de còmic com Cimoc, 1984, Metropol, Totem o Creepy. L’any 1982 es fa càrrec d’una de les sèries més famoses del còmic, amb el guionista Enrique Sánchez Abulí, Torpedo 1936 i el seu emblemàtic personatge Luca Torelli.
Museu del Còmic Plaça de les Fontetes. La Massana.
Horaris: de dimarts a divendres de 15 h a 18 h. Dissabte de 15 h a 19 hores. Fins al 2 de juny.
-'ROSA MUJAL'
Dibuix i literatura, traços i paraules, conformen el nou projecte artisticoliterari que protagonitza Rosa Mujal, acompanyada per Girasol Blanco. Mujal mostra els esbossos d’aquesta producció conjunta que gira al voltant de les relacions entre mares i fills, a través de la pintura i la literatura. Blanco escriu els textos –“dels teus cabells agafo la vida”– que serveixen a Mujal com a punt de partida de les seves creacions pictòriques, que no són, puntualitza la pintora, il·lustracions. El projecte complert, a finals d’any.
AnyósPark
La Massana.
-'ALLÉES ET VENUES’
Amb Allées et venues. Gauguin i quatre segles de camins en l’art, el nou equipament escaldenc presenta la segona exposició, un recull de 22 obres per fer una ullada panoràmica a 400 anys en la història de l’art a partir de les teles de la col·lecció de Carmen Cervera. Es tracta d’una aproximació a les diferents cultures del passat, que permetrà conèixer més en profunditat tant la rutina de les diferents ciutats europees i nord-americanes, sinònims de civilització per a gran part de la societat de l’època, com del bullici i l’efervescència de les diferents colònies occidentals com per exemple Martinica, Nassau o Igaraçu.
Museu Carmen Thyssen Andorra
Escaldes-Engordany.
Horaris: de dimarts a dissabte de les 10 a les 19 hores. Diumenge, de 10 a 14 hores.
Fins al 10 de setembre.
-'LA CASA ROSSELL. UNA MIRADA INTERIOR
Documentada des del segle XV, la Casa Rossell d’Ordino és una de les més importants d’Andorra, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. L’exposició recull alguns dels objectes que mostren com vivia la família, des de la biblioteca a estris quotidians. Com cada dissabte, l’exposició es completa amb un recorregut pels indrets de la parròquia més relacionats amb la família. A partir de les 11 del matí. Cal fer reserva prèvia.
Era del Raser. Baixos del Museu Postal
Ordino.
Fins al setembre del 2018.