L'art de Portugal, al Museu del Tabac
Consulta l'agenda cultural i d'activitats d'Andorra d'avui, amb les exposicions, els actes i els espectacles que es fan al país
LA PROPOSTA DEL DIA:
-'L'ART DE PORTUGAL, AL MUSEU DEL TABAC'
Del romanticisme a l’abstracció passant per altres moviments com ara el naturalisme, l’art del retrat o el modernisme: l’exposició Art a Portugal ofereix, a Sant Julià de Lòria, un repàs panoràmic al patrimoni artístic portuguès des de meitat del segle XIX fins al segle XX. L’exposició es presenta com una finestra oberta cap a la pintura portuguesa d’entre 1850 i 1960, amb 42 obres d’artistes com Adriano de Sousa Lopes, Francisco Metrass, João Vaz o Columbano Bordalo Pinheiro. Les obres pertanyen al Museu Nacional d’Art Contemporani de Chiado (Mnac-MC) i a la Casa Museu Anastácio Gonçalves, de Lisboa.
XERRADES:
-'CICLE GEOGRAFIES'
Acaba el cicle amb una conferència i taller sobre Bolywood, el cinema popular de l’Índia, a càrrec de Sheri Masala. El cicle, organitzat per l’Institut d’Estudis Andorrans i el comú d’Ordino, inclou de manera permanent l’exposició de fotografies de Roland i Sabrina Michaud, dos profunds coneixedors de l’Índia, país que centra la segona edició del cicle Geografies. Els Michaud tenen a l’esquena una vida de seixanta anys de viatges, sis dècades durant les quals han retratat el món, rostres i paisatges. A Ordino recalen amb una mostra que recull prop d’un centenar de fotografies i que exposa la seva visió de la diversitat de les cultures de l’Índia, a través d’un joc de miralls en què les imatges es fan eco de pintures i miniatures.
Era d’Ordino
(Conferència: 11 hores)
Horaris: de dilluns a dissabte, de 10 a 13 hores i de 16 a 19.
Ordino. Fins al 20 de maig.
EXPOSICIONS:
-'DIA INTERNACIONAL DELS
MUSEUS'
Del 18 al 20 de maig, jornades de portes obertes a tots els museus gestionats pel Govern, en l’horari d’obertura habitual, per celebrar el Dia internacional dels museus. A banda, el ministeri de Cultura, Joventut i Esports ha programat tot un seguit d’activitats que permetran fer diversos acostaments a l’important llegat familiar que va passar a mans del Govern d’Andorra d’ençà que el 1992 va morir l’últim descendent de casa Rossell, Maria Lluïsa Riba Cassany. Avui:
10 h. Taller familiar. Els vanos de la Casa Rossell, a la sala d’exposicions de l’era del Raser. Apte per a nens de 4 a 10 anys, acompanyats com a mínim d’un adult.
12 h. Visita guiada a l’exposició La Casa Rossell: una mirada interior i itinerari per les propietats de la família per Ordino. Sortida des de la taquilla de la Casa d’Areny-Plandolit.
-'EL ROMÀNIC, SEGONS ELS ESCOLARS'
Debuta l’exposició itinerant que recull treballs, fins a una setantena, realitzats per alumnes del col·legi María Moliner en el marc d’un projecte artístic desenvolupat conjuntament a totes les etapes educatives amb l’objectiu que els infants i joves coneguin millor el patrimoni artístic i arquitectònic romànic que conserva el país. La mostra es podrà veure posteriorment al Centre Cultural i de Congressos de Sant Julià de Lòria. Després es traslladarà al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany.
Vestíbul de la Llacuna
Andorra la Vella.
-'LAVAILL EXAMINA ELS MITES PIRIENCS'
Philippe Lavaill és l’artista resident de La Peixera durant aquest mes, en què treballa en la performance El mite de l’os, un treball a l’entorn de mites i llegendes fundadores dels pobles dels Pirineus. Philippe Lavaill, escultor nascut a la Catalunya Nord i establert al nucli de Bescaran, al municipi de les Valls de Valira (Alt Urgell), vol convidar el públic a pensar sobre els mites fundacionals dels llocs on vivim, que molt sovint estan lligats als animals. Per a l’artista, l’escultura tendeix un pont entre la tradició oral i escrita i la persistència d’un bestiari fantàstic al món contemporani.
La Peixera (baixos d’Art al Roc)
-'JAMES KIRKUP'
En el marc de les activitats organitzades per celebrar l’Any Europeu del Patrimoni, el ministeri de Cultura organitza l’exposició James Kirkup (South-Shields, 1918 - Encamp, 2009), en homenatge a l’autor de poemaris com An Island in the Sky, dedicat a Andorra. Kirkup, que va viure a Encamp durant dues dècades, va ser poeta, traductor i col·laborador habitual en diaris britànics, on va destacar com a autor d’obituaris de personatges cèlebres. Durant anys va exercir com a professor universitari al Japó, fet que es reflecteix en les seves creacions poètiques, tant en la forma com en el fons. La mostra consta de dues parts: al vestíbul del Consell hi ha unes vitrines on s’exhibiran objectes de la seva vida quotidiana, especialment exemplars de la seva biblioteca; a la plaça davant l’edifici s’instal·len plafons recordant la seva biografia. El comú d’Encamp ha cedit material bibliogràfic per exposar i documentar la mostra.
Consell General
Andorra la Vella.
Horaris: de dilluns a divendres, de 9 a 17 hores.
Fins al 22 de juny.
-'BOIX, TESTIMONI DE L'HORROR NAZI'
Primera exposició retrospectiva del fotògraf català Francesc Boix Campo (Barcelona 1920 - París, 1951), que en mostra la vida i la professió. La memòria gràfica d’una vida curta però intensa que informa sense indiferència, amb una Kodak o una Leica. Boix es trobà entre els soldats i la població civil que, després de la desfeta republicana, cercaven refugi a l’altra banda dels Pirineus, fins que fou enrolat en la 28a Companyia de Treballadors Estrangers, on caigué presoner dels alemanys el juny del 1940. Fou l’avantsala del seu camí cap al camp de Mauthausen, on es va convertir en testimoni i documentalista dels horrors nazis.
El centre d’art escaldenc desplega l’obra del fotògraf català.
-‘L’ART DE JORDI BERNET’
Una petita gran mostra de l’obra de Jordi Bernet: il·lustracions, esbossos i dibuixos sobre els personatges, temes i ambients que ha creat gràficament durant al seva dilatada carrera professional. Aquesta exposició recorre totes les etapes i els estils de la seva obra, de Kraken a Sarvan, passant per Torpedo, Clara de Noche, Custer o Tex. L’art de Jordi Bernet és senzillament únic. Jordi Bernet va començar la seva carrera, el 1960, a Bruguera, seguint els passos del seu pare i des de llavors ha col·laborat a totes les revistes mítiques de còmic com Cimoc, 1984, Metropol, Totem o Creepy. L’any 1982 es fa càrrec d’una de les sèries més famoses del còmic, amb el guionista Enrique Sánchez Abulí, Torpedo 1936 i el seu emblemàtic personatge Luca Torelli.
Museu del Còmic Plaça de les Fontetes. La Massana.
Horaris: de dimarts a divendres de 15 h a 18 h. Dissabte de 15 h a 19 hores. Fins al 2 de juny.
-'ROSA MUJAL'
Dibuix i literatura, traços i paraules, conformen el nou projecte artisticoliterari que protagonitza Rosa Mujal, acompanyada per Girasol Blanco. Mujal mostra els esbossos d’aquesta producció conjunta que gira al voltant de les relacions entre mares i fills, a través de la pintura i la literatura. Blanco escriu els textos –“dels teus cabells agafo la vida”– que serveixen a Mujal com a punt de partida de les seves creacions pictòriques, que no són, puntualitza la pintora, il·lustracions. El projecte complert, a finals d’any.
AnyósPark
La Massana.
-'LA CASA ROSSELL. UNA MIRADA INTERIOR
Documentada des del segle XV, la Casa Rossell d’Ordino és una de les més importants d’Andorra, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. L’exposició recull alguns dels objectes que mostren com vivia la família, des de la biblioteca a estris quotidians. Com cada dissabte, l’exposició es completa amb un recorregut pels indrets de la parròquia més relacionats amb la família. A partir de les 11 del matí. Cal fer reserva prèvia.
Era del Raser. Baixos del Museu Postal
Ordino.
-‘ALLÉS ET VENUES’
Amb Allées et venues. Gauguin i quatre segles de camins en l’art, el nou equipament escaldenc presenta la segona exposició, un recull de 22 obres per fer una ullada panoràmica a 400 anys en la història de l’art a partir de les teles de la col·lecció de Carmen Cervera. Són 22 paisatges que comparteixen mateix eix vertebrador: el camí, com a element físic i com a símbol de recorregut i trajecte. Les teles formen un calidoscopi des d’on es podran observar diferents tècniques, visions del món i maneres de fer: pintura holandesa, italiana, francesa, alemanya, americana i catalana, entre d’altres. També diferents estils, des de les vedute de Canaletto, fins al costumisme americà, passant pel modernisme, impressionisme, post impressionisme i l’expressionisme, amb figures immortals de la història de l’art com Gauguin, Pissarro, Cannaletto, Birch, Heckel, Münter o Nolde.
Museu Carmen Thyssen Andorra
Escaldes-Engordany.
Horaris: de dimarts a dissabte de les 10 a les 19 hores. Diumenges, de 10 a 14 hores.
Fins al 10 de setembre.
Fins al setembre del 2018.