patrimoni
Polèmica al voltant de l'excavació del forn trobat al Camp de Perot
L’associació professional demana explicacions per carta a la ministra perquè el director dels treballs incompliria el reglament arqueològic
L’Associació Professional d’Arqueòlegs i Historiadors d’Andorra ha reclamat per carta a la ministra de Cultura, Olga Gelabert, explicacions sobre l’excavació del forn ceràmic trobat al Camp de Perot, a Sant Julià de Lòria, previsiblement pertanyent a Cal Terrissaire i no anterior al segle XX. Els professionals consideren que s’està incomplint el reglament que regula aquest tipus de treballs perquè el director tècnic de l’excavació no estaria al dia en les obligacions que estipula aquesta normativa, és a dir, tindria pendents d’entrega memòries d’excavacions anteriors, en concret, de la realitzada el 2014 a la Coma del Forat. El reglament dona un termini de 18 mesos per lliurar l’informe; si no es compleix, l’arqueòleg queda inhabilitat per dirigir una excavació. “El ministeri que vostè dirigeix hauria contractat, doncs, tot i sent coneixedor de les irregularitats detectades, aquest tècnic”, exposen a la carta.
L’associació demana també a la carta que s’aturi l’excavació i explicacions per les raons per les quals “s’han assignat aquests treballs a una empresa estrangera tenint en compte que hi ha tècnics i empreses al país perfectament habilitats per assumir-los”.
Un qüestionament al qual els responsables del ministeri, contactats pel Diari, responen assegurant que l’arqueòleg contractat no té cap treball pendent d’entrega amb Patrimoni Cultural. L’excavació es va iniciar el passat dia 2 i està previst que acabi en breu, dilluns com a molt tard. Es tractava, expliquen, d’actuar amb urgència, atès que les obres a la carretera que estava efectuant el comú de Sant Julià de Lòria i en el transcurs de les quals es van detectar les restes del forn van haver de quedar aturades.
Cultura argumenta que van contractar l’empresa Patrimoni Actiu, dirigida per l’esmentat Òscar Augé, perquè va presentar el pressupost més barat dels presentats: 1.500 euros. Els treballs preveuen la delimitació total, excavació i documentació de les restes del forn de cocció ceràmic.
Poc convincent
Des de l’associació professional consideren poc convincents les explicacions de Cultura i insisteixen que mai no els han deixat accedir a la suposadament realitzada memòria en les ocasions, reiterades, en què han demanat consultar-la. Fins i tot, asseguren, algun dels associats van anar personalment a les dependències de Patrimoni a demanar per aquest document tècnic i se’ls va respondre verbalment “que no hi havia” tal memòria.
Aquest tràmit, reiteren des de l’associació professional, el van fer en diverses ocasions en aquestes setmanes, sense obtenir resultats ni respostes clares. Sospiten que es tracta, per part del ministeri, d’aplicar “una política de fets consumats”.
"INTOLERABLE" TENIR MUSEUS TANCATS PER "FALTA DE PREVISIÓ"
Com a “inconcebible i intolerable” va qualificar el conseller general liberal Ferran Costa que l’àrea de Museus i Monuments hagi hagut de tancar temporalment alguns equipaments i suspendre les visites guiades en d’altres per manca de personal. Una decisió que la ministra de Cultura, Olga Gelabert, va justificar explicant que havien coincidit diferents baixes de personal mentre s’enllestien els edictes per contractar el personal de temporada. Una argumentació en la que va abundar la titular de Funció Pública, Eva Descarrega, qui va recordar que és el primer any que aquestes places es convoquen via edicte; per això “s’ha endarrerit una mica, però pensem que és important que hi hagi aquests edictes, la publicitat i la concurrència i que tothom pugui accedir-hi”.
Les explicacions des del Govern, no obstant això, no convencen l’oposició: també des del PS insisteixen que “no es poden deixar museus tancats o suspendre serveis perquè falti personal”, això denota “una falta de previsió total”, segons Cèlia Vendrell, que va apuntar que cap empresa privada no s’ho podria permetre.
Vendrell va insistir que “molt bona imatge no donem” de cara al turisme. En la línia del que va expressar Costa: “Si això passés en un altre país s’emportarien les mans al cap” perquè “suposa una manca de planificació i de respecte” cap al turista que “desafia tota lògica”.
Tots dos es van referir també a l’adjudicació directa de dos projectes als museus Areny-Plandolit i Andorra Romànica (més de 9.000 euros, per sobre dels 7.500 legals per convocar concurs). Costa portarà l’afer a la sessió de control de mitjans de juny al Consell perquè “la llei de contractació pública marca uns paràmetres molt clars”. I també el PS plantejarà “alguna acció de control al Govern”, que no pot prejutjar que a Andorra no hi ha cap empresa capaç de fer els treballs, com va adduir la ministra per justificar la contractació.