Iniciatives

Canillo projecta obrir un museu dedicat a la pintura de Galobardes

El comú ha llogat cal Casalé de Ransol amb la intenció de restaurar-lo i ubicar-hi la mostra permanent

Canillo projecta obrir un museu dedicat a la pintura de Galobardes

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’hora sembla arribada de retre homenatge i posar en valor l’obra dels dos pioners de l’art al país: si Sant Julià rumia obrir un espai dedicat a Sergi Mas, Canillo vol bolcar-se amb Francesc Galobardes: el comú ha llogat un edifici a Ransol amb la intenció de restaurar-lo i convertir-lo per exhibir una col·lecció permanent amb l’obra del veterà artista. I no es tracta d’una idea que trigui a materialitzar-se, sinó que treballen amb terminis relativament curts: si tot va bé, l’edifici estaria llest a final d’any i fins i tot els agradaria que per Nadal ja s’hi pogués inaugurar alguna exposició, temporal o permanent. Si més no, és el que desitjarien, segons explica el responsable del departament d’Obres, Rafel Casal.

Tot està condicionat, per descomptat, que fructifiquin les converses amb el pintor. També confien en l’acord amb el ministeri de Cultura, que ha anunciat una exposició d’obres de Galobardes al nou espai que obriran a Pal, en l’ocupat fins ara per l’Andorra Romànica.

Francesc Galobardes (Ridaura, Girona, 1930) calcula haver pintat al llarg de la seva vida més de cinc mil quadres. Ha venut moltíssimes teles però encara conserva una important col·lecció pròpia, amb una part tan preuada com la que reflecteix elements del patrimoni avui dia desapareguts. Aquesta col·lecció particular –i a ser possible, amb algunes d’aquestes diguem-ne joietes pel testimoni que representen– és la que al comú li agradaria exposar a Ransol.

L’edifici ja està llogat i el comú treballa en el projecte de restauració. “L’estem acabant però és relativament fàcil, perquè és una casa molt ben conservada”, apunta Casal, amb els elements arquitectònics típics d’una casa canillenca encara presents o en tot cas fàcils de recuperar. Per ser fidels al passat compten amb imatges antigues. La idea que tenen al pensament és dedicar part de l’espai a la col·lecció i que part estigui disponible per organitzar activitats diverses.

De moment, l’obra de Galobardes ja té presència al carrer: a la font del carrer Gran. Una font construïda en acer Corten i vidre decorada amb la reproducció en vinil i a escala augmentada d’un quadre del veterà pintor. Precisament una tela que reprodueix un dels elements patrimonials canillencs avui desapareguts: l’antic molí de casa Som, situat sobre el riu de Montaup. Era, recorda Casal, una construcció molt recognoscible a les estampes antigues del poble. Però va desaparèixer com a tal fa més de dues dècades, reconvertit en habitatge.

Una altra de les idees dels responsables comunals, explica Casal, seria precisament adquirir aquest edifici per restaurar-lo com a molí novament. Per ara no han arribat encara a un acord amb els propietaris. I per rehabilitar l’edificació i que recuperi l’aspecte original compten amb el quadre de Galobardes com a millor testimoni gràfic.

tracking