Patrimoni
Excavació amb polèmica
Patrimoni admet que l’arqueòleg contractat per dirigir la intervenció al forn del terrissaire no està al dia amb treballs precedents
“En l’actualitat aquesta memòria no està enllestida.” És la resposta per escrit que el departament de Patrimoni Cultural ha transmès a l’Associació Professional d’Arqueòlegs i Històriadors d’Andorra en relació a la sol·licitud d’accedir a un document públic com és la memòria de l’excavació realitzada el 2014 a la coma del Forat. Aquest treball l’hauria codirigit el mateix professional a qui el ministeri de Cultura va encomanar la intervenció del forn de Cal Terrissaire trobat durant unes obres al Camp de Perot. L’associació professional va denunciar que la contractació incompleix el Reglament d’activitats arqueològiques i paleontològiques (aprovat pel Govern el 2010), que estipula que no estar al dia en el lliurament de les memòries inhabilita un arqueòleg per dirigir mentrestant una altra excavació.
En concret, el reglament diu que per dirigir una excavació “s’ha d’haver complert amb els terminis d’entrega d’informes finals i memòries científiques fetes anteriorment al Principat d’Andorra”, i dona un termini de 18 mesos per fer-ho un cop acabat el treball de camp, amb una pròrroga, excepcionalment, d’un any. De fet, aquesta admissió per escrit que la memòria no està en mans de Patrimoni encara xoca més amb les explicacions que la setmana passada van oferir al Diari des del ministeri assegurant que l’arqueòleg contractat no té cap treball pendent d’entrega amb Patrimoni Cultural.
En la resposta que ahir mateix va obtenir l’Associació –i després de molta insistència per part de membres de l’entitat, per telèfon i presencialment–, Patrimoni addueix que falta una part del treball, assumit pel mateix departament, i que la previsió és que aquest document no estarà enllestit fins al 2019 perquè hi ha altres treballs que tenen prioritat sobre aquest.
Unes explicacions a les quals s’afegeixen les que verbalment haurien donat a l’arqueòleg Gerard Remolins, membre de l’entitat professional: la intervenció a la Coma del Forat hauria estat una codirecció i seria l’altre responsable qui no hauria enllestit la seva part del document, amb analítiques pendents de realitzar. Els arguments no el convencen perquè, recorda, el reglament de Govern “tambe diu que la direcció de la intervenció és la que ha de presentar la memòria. És a dir, que l’obligació és igual i indistinta per a qualsevol membre de la direcció”.
Procediment
El procediment, insisteix Remolins, no és el que volen justificar els responsables de Patrimoni. “Perquè la memòria no és cap interpretació del document que requereixi anàlisis posteriors, sinó un recull objectiu de la intervenció: hem recollit tants ossos o peces ceràmiques, etcètera”. Per tant, afirma, “preocupa que estan sentant un precedent molt perillós”.
La intervenció en qüestió és la del forn de Cal Terrissaire, una estructura no anterior al segle XX i que va quedar al descobert en el transcurs d’unes obres de millora a la carretera.