Patrimoni
Cultura amenaça amb sancions per fer difusió del roc de les Bruixes
Adverteix l’arqueòleg Gerard Remolins que ha de retirar d’Internet la informació que permet localitzar el jaciment
La directora general del ministeri de Cultura, Montserrat Planelles, va remetre una carta certificada a l’arqueòleg Gerard Remolins per comminar-lo que retiri d’Internet informació referent al roc de les Bruixes de Prats, en particular les dades que permeten localitzar-lo. Dona un termini de quinze dies per “eliminar les informacions que hagueu pogut donar” sobre el jaciment, i adverteix que, en cas contrari, “l’Administració es veurà obligada a obrir-vos un expedient sancionador”.
En el text, Planelles argumenta que el 1995 el comú de Canillo havia senyalitzat el camí d’accés “i immediatament van aparèixer els primers grafits” sobre el bé, declarat d’interès cultural, i que per tant gaudeix de la màxima protecció. “La gravetat d’aquests actes” van fer que el ministeri i el comú, després de consultar dos experts francesos, decidissin eliminar les balises que senyalitzaven el camí al roc, amb gravats rupestres.
Remolins s’ha mostrat molt sorprès per una advertència de sancions “que no explica en base a què em sancionaran, no sé on estic cometent un delicte, jo”. Assegura que “no acatarem” la demanda, però “no com un acte de rebel·lia”, sinó amb la consciència que el seu procedir és correcte. En tot cas, assumeix, es tracta d’una “represàlia” per part del ministeri “perquè hem estat proactius i hem advertit d’irregularitats” en certes decisions dels responsables de Cultura, en particular la denúncia, canalitzada a través de l’Associació d’Arqueòlegs i Historiadors, de la contractació d’un arqueòleg per realitzar l’excavació del forn de Cal Terrissaire, incomplint el reglament d’activitats arqueològiques.
Remolins, director de ReGiraRocs, dedicada a la recerca, conservació i difusió del patrimoni cultural i natural, diu que aquesta activitat forma part de la filosofia de l’empresa, inscrita al registre de Govern, on també està donat d’alta com a professional lliberal. I afegeix que porta des del 2015 organitzant cada estiu una visita guiada al roc, de la qual n’informa Cultura, que mai no hi havien posat cap inconvenient.
Remolins recorda que el jaciment està a un lloc accessible, al peu d’un camí comunal, i que per accedir-hi no s’ha d’introduir en cap terreny ni privat ni tancat. Insisteix que el fet mateix que les visites siguin guiades per científics garanteix que en elles no es produirà cap dany al bé. “I que ells no es vegin capaços de protegir-lo no vol dir que jo no el pugui visitar”, puntualitza.
En tot cas, hi afegeix l’arqueòleg, “potser han oblidat” que és la mateixa Llei de Patrimoni del 2003 la que parla de fomentar l’accés als béns culturals com a riquesa col·lectiva, extrem que “contradiu aquesta voluntat de prohibir que expressa la carta”. Finalment, es pregunta si actuaran igual amb tota la informació que permet localitzar el jaciment, com el mateix pla d’urbanisme de Canillo, públic i consultable també per la xarxa.
Des de Cultura van puntualitzar al Diari que és el ministeri qui ha d’autoritzar la consulta de les dades referents a la situació dels jaciments i qui té les competències sobre la difusió dels béns no oberts a la visita pública.