Patrimoni
L'origen del comerç, en 4.200 papers
L’Arxiu Nacional rep el fons de casa Cintet, que relata l’activitat comercial dels primers ‘grans magatzems’, des del 1861
Un tresor informatiu per a aquells que es dediquen a investigar sobre la història del comerç: el fons de casa Cintet d’Andorra la Vella, que acaba d’ingressar a l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA), relata la vida del que va ser el primer gran establiment –diguem-ne el precursor dels grans magatzems– que va obrir al país. Va funcionar des del 1861 fins a mitjan segle passat i dels llibres de comptabilitat es pot extreure informació que ajudi a completar el que fins ara només es coneixia a través de fonts oficials –actes del Consell, documents de la duana, llicències–.
El propietari del fons i representant de casa Cintet, Ramon Rossell Mas, va signar ahir amb la ministra de Cultura, Olga Gelabert, el contracte de cessió –comodat– dels 4.200 documents de què consta el conjunt. Un acord per a 25 anys prorrogable tàcitament per períodes de cinc més. La directora de l’ANA, Susanna Vela, estima que no serà abans de dos anys (o potser tres) que sigui accessible al públic, perquè haurà de passar pels processos d’inventari, restauració i digitalització. És “un fons molt gran”, va explicar, “que relata l’inici del comerç seriós, més enllà de la botigueta de queviures”, la posada en marxa “del comerç tal com l’entenem avui dia”.
El conjunt consta de 80 llibres i llibretes: llibres majors, llibres de comptes menors, de còpies de correspondència, relligats amb factures i rebuts, a banda de documents de caràcter familiar i patrimonial. Amb informació sucosa que es podrà abordar des de diversos punts de vista: donarà idea sobre què compraven les famílies –un retrat molt precís perquè en aquell moment no tenien competència–; es podrà saber si hi havia un producte estrella, com ara, o se centraven en els productes de primera necessitat. També curiositats: quins teixits triomfaven en la moda femenina o qui es podia permetre barrets d’importació. “Donarà per a molts treballs de recerca, per fer exposicions, hi ha una gran quantitat d’informació que es podrà tractar de diferents maneres”, proposa Vela.
La cantina de Fhasa
I entre tots, ja apunten algunes curiositats, com el llibre major de la cantina de Fhasa dels anys 1931 i 1932: la botiga de cal Cintet era la subministradora d’aquella mena d’economat on els treballadors podien assortir-se de menjar, tabac i altres productes. També hi ha llibres de la serradora, un altre negoci familiar.
Tota la documentació, va destacar Vela, està en molt bones condicions de conservació i permet recuperar un relat arrodonit, perquè un cop tancada la botiga se’n va preservar el conjunt sense que s’hagi fragmentat.