Art urbà
Sam Bosque, de la bastida a Trieste
L’artista, ‘fitxada’ per la Fundació Benetton per participar en una proposta col·lectiva
Haver anat a la Biennal de Venècia no és que li hagi canviat precisament la vida, més enllà de la línia molt vistosa al currículum i veure com això impacta la gent que rep el seu book. Això és el que diu l’artista Samantha Bosque, que va passar per la fira artística el 2013. Ara, però, potser modifica la seva visió, ni que sigui parcialment: fa un temps la va contactar Claudio Scorretti, el comissari de la Fundació Benetton, amb la suggestiva proposta de formar part d’una exposició col·lectiva que mostrarà les inquietuds d’artistes d’arreu del món. La mostra, Highlight Project, s’emmarca en el projecte Imagomundi i s’inaugurarà el 3 d’agost, a Trieste. A la tardor viatjarà a Treviso, on farà estada a la Gallerie delle Prigioni, una antiga presó reconvertida en espai d’art contemporani.
“Vaig rebre la proposta amb cert escepticisme perquè sovint t’ofereixen coses que t’acabes pagant tu”, admet. Però en examinar en detall de què –i sobretot de qui– es tractava, se li van obrir els ulls de bat a bat amb la proposta. “És cert que aquestes fundacions tenen un doble vessant, perquè funcionen com una neteja d’imatge empresarial a través del mecenatge artístic”, reconeix, però més enllà, “no deixa de ser una peça teva que té l’oportunitat de ser inclosa en una megaexposició”, molt interessant per al creador perquè li ofereix un excel·lent aparador internacional, “que de fet és el que es pretén aquí a través de la participació a la Biennal”, recorda.
L’exposició té per objectiu reflectir les inquietuds dels artistes a cada part del món, així que a Bosque no li van plantejar cap exigència temàtica. Sí que li van demanar, però, que l’obra tingués alguna continuïtat amb la que va exhibir a Venècia: és on el comissari Scorretti la va veure i es va decidir a contactar-la. Així que Bosque ha jugat de nou amb els positius i negatius de les imatges, a partir d’una diapositiva antiga, de la dècada dels cinquanta.
Però el que de debò l’espera a Bosque és un estiu enfilada a les bastides: després d’acabar el mural La fira, al carrer Doctor Nequi d’Andorra la Vella, li han plogut les ofertes per seguir en aquesta línia. “I mira que mai no m’havia imaginat sent muralista, però la veritat és que m’està agradant”, diu. A Canillo ha acabat de pintar una façana (amb un esportista pujant una via ferrada) i n’enllesteix un altre, en espera de l’acord del comú amb els propietaris d’un tercer edifici també destinat a ser pintat. També el comú d’Encamp la va contactar: hi treballarà a l’agost. Abans, el juliol, el dedicarà a la façana del darrere de l’hotel Roc Blanc, a Escaldes.