esdeveniments

L'Art Camp genera clons

Trenta artistes d’arreu del món, entre els quals dues joves del país, es donen cita novament a la trobada ordinenca

L'Art Camp genera clons

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Trenta artistes plàstics, arribats de llocs propers però també països com el Camerun, Jordània, el Salvador o Afganistan, es donen cita a Ordino durant les dues properes setmanes. Participen en l’Art Camp, un esdeveniment organitzat per la comissió nacional andorrana per a la Unesco (Cnau) i que arriba a la sisena edició. Cosa gens fàcil, admet el secretari de l’entitat, Jean Michel Armengol, en un país on moltes propostes es queden en flor d’un dia.

L’Art Camp, així, Armengol no només el dona per consolidat, sinó que explica que està generant rèpliques en altres indrets: a Malta ja se celebra des del 2015, és a dir, s’hi han fet dues edicions, perquè és cada dos anys, com l’andorrà. A banda, explica, ell i el comissari, Faust Campamà, han rebut demandes d’assessorament des de Luxemburg i Azerbaidjan perquè els ajudin a muntar algun esdeveniment de característiques similars. Rèpliques que no serien exactes –“tampoc no es tracta de fer-se la competència, sinó de complementar-se”, puntualitza Armengol–, sinó adaptades a certes particularitats. A Malta, per exemple, acullen artistes de l’arc mediterrani i Luxemburg podria centrar-se en els països francòfons.

També han contactat des del Canadà. En aquest cas es tractaria més aviat d’una mena d’edició especial, centrada en els països africans i amb un propòsit particular: el país nord-americà s’està fent càrrec d’una part de la sèrie històrica que publica la Unesco, la referent als països africans, i la trobada artística a imatge de l’Art Camp –sigui quin sigui el format finalment adoptat– serviria per il·lustrar aquesta publicació. “Els interessa l’Àfrica perquè van formar part del triangle implicat en el comerç d’esclaus i tenen sensibilitat per l’Àfrica, a banda de mitjans” per finançar aquest estudi històric, a part de l’edició dels llibres.

Tornant a terrenys més propers, bona part dels artistes arriben dilluns i per a dimarts ja està previst l’acte inaugural, com en anys anteriors, al vestíbul del centre cultural la Llacuna. Entre els participants d’enguany –s’havien presentat vuitanta al procés de selecció– hi ha dues joves artistes representant Andorra: Ainara Revuelta i Ariadna Segura.

També gent de països en conflicte, com ara l’Afganistan. És una de les raons per les quals el programa inclou activitats com tallers de resolució de conflictes o el taller de cuina que dirigirà Nadia Ghulam, refugiada afgana que resideix a Barcelona.

L’esdeveniment “és un exemple de soft diplomacy, una manera de donar una altra imatge d’Andor­ra”, defensa Armengol. L’Art Camp té un pressupost d’uns 30.000 euros (mil per convidat, calcula). Hi col·laboren la Cnau, el comú d’Ordino, FEDA, el ministeri d’Afers Exteriors, Bomosa i Nadal, que facilita els transports.

tracking