propietat intel·lectual
Les converses entre l'ens d'autors i les ràdios continuen estancades
Les emissores consideren un greuge que sols hagin de pagar les que tenen seu física al país
Res no s’ha mogut en mesos. Els responsables de les emissores comercials de ràdio, especialment les que dediquen la major part de la programació a emetre música, es reafirmen que la manera com la Societat de gestió de drets d’autor i drets veïns (Sdadv) pretén fer-los pagar drets està “de partida mal contemplada, mal feta”, i per tant ni tan sols s’han assegut amb els responsables de l’entitat a parlar de cap tarifa. “No hi ha hagut cap negociació i a penes alguna conversa”, explica des de l’URPA, l’entitat en què s’han aplegat les ràdios privades, Marisol Fuentes. Així les coses, no tenen cap intenció de designar cap representant al consell d’administració de l’entitat, un dels punts que figurava en l’ordre del dia de l’assemblea convocada per ahir al vespre. “No ho hem fet ni ho tenim previst”, va indicar Fuentes com a membre de l’entitat que agrupa les emissores i que en el futur té previst constituir-se com a associació. “No podem ser jutge i part, i per això no crec que hàgim de tenir representació”, va argumentar.
Pregunten a qui representen
Fuentes recorda que l’Sdadv els va facilitar un primer informe sobre la música que, segons l’entitat, s’escolta al país i per la qual haurien de pagar drets. A l’URPA els sembla un plantejament incorrecte i incomplert perquè només contemplava la música que emeten les emissores amb seu física a Andorra, però deixa al marge aquelles que es poden escoltar en territori andorrà però emeten des dels països veïns. Això suposa “un greuge” comparatiu, afirmen. Així que van demanar un segon informe, que sí que inclogués aquestes dades. Allò va ser la tardor passada i no hi ha hagut cap més contacte al respecte.
“En realitat és un tema [el de com es pretenen aplicar els drets d’autor] que no hem vist mai clar”, indica Fuentes, que afegeix que “no creiem que a Andorra s’hagi triat el model més adient, sinó simplement el més proper [el de l’SGAE espanyola], que no és precisament el més transparent”.
Entre els dubtes que han expressat reiteradament els responsables de les emissores privades, hi ha el referent al catàleg d’artistes i obres que representa l’Sdadv, recorda Fuentes. “Com pretenen que paguem si no sabem ni amb qui tenen acords signats, a qui representen? Ho hem demanat en més d’una ocasió però mai no ens l’han facilitat”, va explicar. Per això en realitat no hi ha hagut cap mena de negociació ni inicial, tot just alguna reunió informativa, i fa ja bastants mesos.
Amb aquesta qüestió encara pendent, l’ens d’autors andorrà perfila altres passos en la seva posada en marxa: ara mateix comença a treballar en l’engranatge per abonar royalties als músics del país que s’hi associïn.