literatura

Seguint les petjades de la Sumpta

Ordino estrena una ruta literària basada en l’obra de Joan Peruga

Seguint les petjades de la SumptaANA / N. T.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Sumpta d’Areny-Plandolit, la protagonista de la novel·la de Joan Peruga Últim estiu a Ordino, és el fil conductor d’una nova ruta literària que té com a objectiu fer conèixer als visitants alguns dels punts més emblemàtics de la població, així com la seva història i la vinculació amb l’obra literària. La iniciativa, que s’emmarca en els actes per commemorar el vintè aniversari de la publicació de la novel·la –que acaba de ser reeditada i també traduïda al castellà–, va ser presentada ahir per la consellera d’Educació, Cultura, Joventut i Benestar Social del comú ordinenc, Vanessa Fenés, i pel mateix autor.

“Aquesta ruta servirà per resseguir la vida dels personatges del llibre a través del poble i el recor­regut, que comença a l’oficina de Turisme, té vuit llocs d’interès”, va indicar Fenés, que va passar a detallar cadascun dels indrets: “El primer punt seria la vall d’Ordino; tot seguit el poble, amb el recorregut de les cases pairals que encara es conserven; després la casa Rossell; a continuació la petjada de Verdaguer; més tard el camí de Segudet per arribar a la Casa d’Areny-Plandolit; després l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià, i la ruta s’acabaria al mirador de la oficina de Turisme”, va indicar la consellera.

En cada punt hi ha emplaçada una petita placa identificativa, amb un codi QR que, en ser escanejat, ofereix dades i material complementaris. A més, el comú ha editat un desplegable que conté informació sobre la ruta i fragments de la novel·la.

“El recorregut està pensat per fer-lo en una hora o una hora i mitja. I si algú s’anima, també pot pujar fins a Segudet”, va comentar Joan Peruga. Pel que fa als QR, l’escriptor va detallar que contenen fotografies de l’època en què transcorre la novel·la i també d’actuals, fragments del llibre i dades històriques.

Amb el temps, però, hi ha la voluntat d’anar-hi incorporant nous continguts virtuals. “Tot això es podrà ampliar amb arxius d’àudio, de manera que es podrà escoltar la veu de la Sumpta, o s’hi podria posar algun fragment de l’adaptació teatral... hi ha tot un món de possibilitats”, va ressaltar Peruga, que va definir així el projecte: “Una proposta cultural que englobi paisatge, urbanisme, història i literatura.” És a dir, “allò que busquen ara els visitants: entrar dins de la cultura, de les formes de vida, gastronomia... cercar alguna cosa més”, va concloure.

tracking