arquitectura
'Lífting' a les escoles velles d'Ordino
El nou espai sociocultural L’Estudi retorna l’edifici històric de Josep Canela a l’aspecte original i recupera, a més, un disseny inèdit
Retornar l’edifici al seu aspecte exterior original –prenent com a base un primer disseny arquitectònic que es va acabar modificant–, d’una banda, i aportar funcionalitat i lluminositat a l’interior, de l’altra. Aquests són els dos criteris principals amb els quals ha treballat l’arquitecte Xavier Orteu –en estreta col·laboració amb Patrimoni– a l’hora de reformar les escoles velles d’Ordino. Un espai on a partir del mes de setembre començarà a funcionar el nou centre sociocultural L’Estudi, que aplegarà la ludoescola (en les dues primeres plantes), La Capsa, espai de creació (tercera planta), i la biblioteca comunal.
La construcció, originalment concebuda per l’arquitecte Josep Canela –autor del disseny d’altres centres educatius històrics del país–, data de la primera meitat de la dècada dels seixanta, i durant els darrers anys “ha estat no diria que abandonat, però molt infrautilitzat”, destaca Orteu. Quan el comú en va recuperar la propietat l’any 2015 –fins aleshores havia estat titularitat del Govern–, la corporació “es va plantejar què hi feia, i jo crec que ha estat un encert recuperar un edifici que patrimonialment i històricament és molt interessant, i tornar-li a donar un ús públic”, explica l’arquitecte.
Orteu posa en relleu que la seva tasca ha consistit, principalment, a “netejar l’edifici d’intervencions que s’hi havien anat fent a posteriori”, com ara una escala d’emergència “poc respectuosa amb el conjunt”, o bé “una coberta inclinada que tapava part del pati, o algunes xemeneies”.
Retorn als origens
A més, amb aquest projecte es va voler anar un pas més enllà i recuperar la idea original de Canela. “Hem recuperat un dels primers plànols de l’edifici, en què es veu que estava inicialment format per dues plantes i una planta sotacoberta”, explica Orteu. Finalment, Canela va afegir una planta extra, la inferior, “amb arcs rebaixats, un element que ja havia utilitzat en altres escoles, però que no constaven al projecte original. Calia més espai i es va fer aquesta planta”, agrega.
Com s’ha pogut tornar a aquesta idea primigènia de Josep Canela? “Sense menysprear els arcs de la planta baixa, el que fem és recuperar la imatge original, gràcies a la construcció d’una terrassa a la segona planta de la ludoescola, per donar als nens una sortida a l’exterior”, especifica Orteu. Aquesta terrassa també permet que la planta baixa vegi ampliat l’espai original. Amb tot, l’arquitecte remarca que no s’han fet grans ampliacions. “Un dels criteris pactats amb Patrimoni era el del respecte a la volumetria”, indica.
Pel que fa a l’interior, el projecte potencia una de les principals qualitats de l’edifici: la seva òptima orientació pel que fa a aprofitament de llum natural. Així, “hem posat tot els espais principals al costat sud i els de servei al costat nord, on hi ha les finestres més petites”, comenta Orteu. Pel que fa al disseny interior, “hem volgut ser molt transparents, molt lluminosos. Finalment, es tracta d’espais per a nens... per això cal que siguin espais molt frescos, però també funcionals”, conclou.