Reportatge
Deu anys d'art pel planeta
L’any 2008 es va celebrar per primera vegada l’Art Camp Andorra de la Unesco sota el lema Colors per al Planeta. Un total de 36 artistes procedents de quatre continents es van reunir a Ordino amb l’objectiu de compartir el seu art i de parlar sobre el canvi climàtic. A més de les exposicions, les xerrades i les activitats dirigides al públic, aquella trobada va deixar un important llegat artístic que ara, deu anys després, està a l’abast del públic. Des del 9 d’abril i fins al 30 de desembre, les obres que van sorgir del primer Art Camp Andorra es podran gaudir a sis parròquies del país: Canillo, Ordino, la Massana, Andorra la Vella, Encamp i Escaldes-Engordany.
Per celebrar el 10è aniversari d’aquella trobada internacional, la Comissió Andorrana per a la Unesco dona la possibilitat de contemplar 37 de les obres que van néixer de l’intercanvi cultural i artístic que es va produir a Ordino fa una dècada gràcies al primer Art Camp Andorra. Les exposicions que organitza la Comissió Andorrana per a la Unesco són d’entre 25 i 30 peces en funció de l’espai del qual disposin. Ara, l’exposició es pot trobar a la biblioteca de la Massana, on romandran fins al 30 d’agost.
Les obres exposades són només pintures, ja que les escultures són més difícils de transportar. L’exposició ja ha passat per les parròquies d’Ordino i Canillo, per la qual cosa ara és el torn de la Massana, Andorra la Vella (al centre cultural La Llacuna del 10 de setembre al 12 d’octubre), Encamp (a la sala d’exposicions del comú del 15 d’octubre al 20 de novembre) i a Escaldes-Engordany (al centre d’art del 21 de novembre fins al 30 de desembre). Aquesta col·lecció conté obres dels tres artistes andorrans que van participar en l’Art Camp de l’any 2008: Laura Gómez, Sara Valls i Faust Campamà, que va ser-ne el comissari. Campamà definia així les bases de la iniciativa de la Unesco: “neix de la necessitat que tenim els pobles de la Terra d’entendre’ns per afrontar conjuntament els reptes que el segle XXI ens posa al davant: el canvi climàtic, la migració de grups humans fugint de la fam i la pobresa, les guerres i un llarg etcètera de calamitats que posen en perill la supervivència humana.”
L’Art Camp Andorra va néixer amb tres objectius, principalment: “crear una exposició d’obres originals i de gran creativitat, redactar un manifest col·lectiu destinat a ressaltar la importància que els artistes donen als valors fonamentals de la Unesco i a l’esperit del Conveni sobre la protecció i la promoció de la diversitat de les expressions culturals i poder presentar la seva cultura a través de la gastronomia, de la música, dels vestits tradicionals o del material audiovisual”. Per tal d’aconseguir-ho, la iniciativa va comptar des d’un principi amb el suport financer de la Unesco, del comú d’Ordino i de la societat filantròpica Bomosa. Des que es va crear, l’Art Camp Andorra ha acollit prop de 150 artistes procedents de tots els continents i ha contribuït a crear prop de 500 obres originals. Aquest any, en la 6a edició, 30 artistes de diversos països a tot el món s’han donat cita per donar continuïtat a una iniciativa que es celebra cada dos anys i que suposa una bona oportunitat per crear art i compartir cultures durant 12 dies amb persones arribades de països molt llunyans.
Durant els mesos d’estiu, han arribat a coincidir tres exposicions de l’Art Camp Andorra organitzades per la Unesco: la de l’any 2008, la del 2016 i la del 2018. La Comissió Andorrana per la Unesco ja es prepara per exposar les obres de l’edició de 2010 l’estiu vinent, la qual cosa posa de manifest l’èxit d’una iniciativa que va néixer fa una dècada i que continua vetllant pel benestar del planeta.