espectacles
'El barber de Sevilla' inaugura les coproduccions d'Andorra Lírica
L’òpera de Rossini, que obre el cicle el 13 i 14 d’octubre al Claror, està muntada amb l’associació italiana Villa Incanto
Les aventures i desventures del comte Almaviva i la jove Rosina, parella amb els oficis –i desficis– de Fígaro, el cèlebre barber, posaran en marxa la quarta temporada d’Andorra Lírica al Claror. El barber de Sevilla, de Gioachino Rossini, s’estrenarà el 13 d’octubre, amb segona funció l’endemà. És el muntatge que materialitza la col·laboració amb l’associació italiana Villa Incanto en forma de coproducció. Per això bona part de l’elenc serà italià: el tenor Carlo Giacchetta donarà veu al comte d’Almaviva; Alessandro Battiato (baix), a Don Bartolo, i Ferruccio Finetti (baix), a Don Basilio, mentre que el protagonista, Fígaro, serà encarnat pel baríton Jorge Tello, vell conegut de la temporada. El paper de Rosina, per a l’andorrana Jonaina Salvador, que també es reserva la direcció general i artística, mentre que la musical i d’escena és per a Riccardo Serenelli.
L’espectacle inclourà la participació del cor de veus masculines adultes que s’encarrega de formar Salvador, en les activitats que completen l’acció d’Andorra Lírica. Es tracta d’una òpera bufa, cosa que no ha de portar a engany: l’exigència tècnica vocal per als solistes és molt gran.
Comença la temporada amb una òpera bufa, un espectacle familiar, públic que pretén atreure el cicle amb els dos títols que completen la proposta de la quarta edició: Hänsel i Gretel, el 9 i 10 de febrer, i La filla del regiment, l’11 i 12 de maig. Enguany, per cert, l’entitat promotora de la temporada posa en marxa el sistema d’abonaments, perquè els espectadors que assisteixin als tres espectacles puguin beneficiar-se d’un descompte.
Ha caigut del cartell, va explicar Salvador, la prevista Carmen, que s’havia de fer en col·laboració amb el Mariinsky rus. Les raons? “De moment no era factible” per una “qüestió de viabilitat artística”. Però la idea queda “per a més endavant”, va assegurar l’alma mater d’Andorra Lírica. En el seu lloc, l’adaptació del conte dels germans Grimm realitzada pel compositor alemany Engelbert Humperdinck. Al Claror arribarà en la versió traduïda al català per Joan Maragall el 1901 i que es va estrenar al Liceu barceloní. L’organització ha optat per aquesta opció en comptes dels subtítols –estrenats la temporada passada i que estaran presents en els altres dos espectacles– perquè és un muntatge per a infants.
Amb La filla del regiment, de Gaetano Donizetti, s’està “cuinant” una coproducció amb un festival de França, sense més detalls fins que no es materialitzi.
La temporada lírica arriba a la quarta edició amb el suport de patrocinadors privats i el comú de Sant Julià de Lòria en l’apartat logístic. També del ministeri de Cultura, però de moment per la via de les subvencions culturals, sense que sembli materialitzar-se cap conveni estable com el que el departament ha subscrit amb altres entitats. “És l’única fórmula que ara hi ha sobre la taula”, la de les subvencions, va manifestar Salvador, i sense canvis a la vista, amb les eleccions molt a la vora.