Programa de la Diada de Meritxell
Consulta l'agenda cultural i d'activitats d'Andorra d'avui, amb les exposicions, els actes i els espectacles que es fan al país
LA PROPOSTA DEL DIA:
-'PROGRAMA DE LA DIADA DE MERITXELL'
La festivitat de Meritxell torna a oferir una densa programació d’actes per aquests dos dies. Divendres, 7, inclou la vetlla de Santa Maria i festa major del poble de Meritxell, amb actes tradicionals: la processó de torxes (21 hores), seguida de celebració de la misa i ball de festa major a partir de les 22.30 hores. Pel que fa a dissabte, 8, el santuari basílica obre a les set del matí, amb la missa de l’aurora mitja hora més tard i a les nou, missa jove. A les 11 hores, missa solemne, amb autoritats i cantada pels Petits Cantors. Al migdia, ballada de sardanes; a les 18 hores, concert dels Petits Cantors i a les set de la tarda, missa vespertina.
EXPOSICIONS:
-'ART AL CARRER: JORDI DÍEZ'
El trànsit. Crònica d’un camí distribueix pels carrers escaldencs nou peces de l’escultor Jordi Díez, des de Veedors cap amunt, per la plaça de Lalín, parc de la Mola i Carlemany cap a la plaça Santa Anna, en una proposta artística oberta a la interpretació de qui contempla les obres.
Diversos emplaçaments
Escaldes-Engordany.
Fins al 29 de setembre.
-'UNA MIRADA', AL PATRIMONI CULTURAL'
La planta baixa del Museu Postal (l’era del Raser d’Ordino), s’ha transformat en una sala d’exposicions temporals i des del setembre de l’any passat acull una mostra per donar a conèixer un dels fons patrimonials més importants d’Andorra: la Casa Rossell. Documentada des del segle XV, la Casa Rossell és una de les cases més importants d’Andorra, ja sigui des del punt de vista econòmic com des del polític. La Casa Rossell, una mirada interior es podrà visitar fins al 16 de setembre.
Museu Postal
Ordino.
De 10 a 14 h.
-TIO VIVO'
De Tio Vivo a Mortadelo y Filemón. La nova mostra de l’Arca recorda els temps heroics del còmic a través de l’obra de Josep Escobar, José Peñarroya, Carlos Conti, Guillem Cifré i Eugeni Giner, cinc dels autors més importants de l’editorial Bruguera i que el 1957 van fundar la revista Tio Vivo. Va ser el primer intent a l’Estat espanyol de crear una revista d’humor per a adults, on els drets de l’autor es respectessin per sobre de les necessitats de l’editorial. Van crear un producte de molta qualitat que va aconseguir fer ombra a les publicacions de la totpoderosa Bruguera. L’aventura va durar fins al 1960, any en què va ser adquirida per la mateixa Bruguera, amb pràctiques empresarials de dubtosa ètica pel mig, i els cinc autors van haver de tornar a treballar sota les condicions draconianes de l’empresa mare. No obstant això, per aquesta mítica revista van continuar passant autors tan importants com Gin, Nadal, Raf o Ibáñez. Precisament, el creador de Mortadel·lo i Filemó hi va publicar algunes de les seves sèries més famoses, com 13 Rue del Percebe o Rompetechos.
Museu del Còmic
Pl. de les Fontetes. La Massana. Horaris: de dimarts a divendres de 15 a 18 h. Dissabte de 15 a 19 h. Fins al 31 d’octubre.
-'LA BÍBLIA I CHAGALL'
Moisès, David, Josuè, Ezequiel, Jacob, Betsabé... són els protagonistes de l’exposició La Bíblia i Chagall, una mostra amb més de cent gravats que va crear Marc Chagall (Vitebsk, 1887 –Sant Pau de Vença, 1985) per il·lustrar la Bíblia, un treball en el qual va invertir més de 25 anys i que va fer per encàrrec del marxant i editor francès Ambroise Vollard. Aquesta sèrie dedicada a la Bíblia és una obra mestra de les arts gràfiques del segle XX. La majoria són làmines en blanc i negre i només en algunes s’entreveuen notes de color, però la manca de color no comporta monotonia; tot al contrari, els gravats de Chagall estan plens de dinamisme i cadascun narra un paisatge bíblic amb una força que atrapa l’espectador. Molts d’aquests paisatges són escenes conegudes de les Sagrades Escriptures, com el somni de Salomó, la mort de Moisès, Betsabé als peus de David... Tots comparteixen elements sagrats combinats amb elements profans, records de la infància, reminiscències de l’art popular rus i símbols de la tradició jueva, tot i que Chagall no va ser especialment religiós i sempre va defensar una actitud interconfessional. “Jo no veia la Bíblia, la somniava.”(Marc Chagall).
CAEE
Escaldes-Engordany.
Horaris: de dilluns a dissabte de les 9.30 a les 13.30 h i de les 15 a les 19 h. Diumenges de les 9.30 a les 13.30 h.
Fins al 29 de setembre.
-'MAQUETES DEL ROMÀNIC'
L’artista Manel Soriano exposa una trentena de quadres que retraten l’art romànic i els paisatges andorrans. Un recorregut per la seva obra amb teles dedicades a les esglésies romàniques, però també a paisatges de muntanya. Art romànic i paisatges d’Andorra és un recorregut per l’obra més destacada de l’artista badaloní Manel Soriano, quadres dedicats a esglésies romàniques com Santa Coloma, Sant Joan de Caselles o Sant Miquel d’Engolasters, exposats al costat de la col·lecció de maquetes d’art romànic.
CAEE
Escaldes-Engordany.
Horaris: de dilluns a dissabte de les 9.30 a les 13.30 h i de les 15 a les 19 h. Diumenges de les 9.30 a les 13.30 h.
Fins al 29 de setembre.
-'PEREYRA I BARRANCO'
Alejandra Pereyra i Lola Barranco protagonitzen una doble exposició a l’espai expositiu de Bingo Art durant aquest estiu. La mostra està formada per retrats dels pares, dels fills, de persones estimades i inclús algun autoretrat. En total són gairebé una trentena d’obres en una mostra no només destinada al client de la sala de jocs, sinó també a tot aquell que vulgui gaudir del treball de diferents artistes del país.
Sala Bingo Star’s
Andorra la Vella.
Horaris: de 17 a 3 h, cada dia.
Fins al 30 de setembre
-'HIPERREALISME'
Segona mostra que l’equipament lauredià dedica a l’hiperrealisme, amb obres de la galeria londinenca Plus One Gallery. L’exposició amplia la proposta ja presentada el 2013, amb quasi mig centenar d’autors d’arreu del món: n’hi ha d’espanyols, com Pedro Campos o Andrés Castellanos; francesos, com François Chartier, i britànics, com Ben Johnson o Tom Martin. Però també el coreà Young Sung Kim, l’egipci Nourine Hammad o Cynthia Poole, que treballa a Zimbàbue. Natures mortes, paisatges, especialment urbans, retrats i figura humana conformen les tres avingudes per les quals circula aquesta proposta.
Museu del Tabac
C/ Doctor Palau, 17. Sant Julià de Lòria. Horaris juliol i agost: de dimarts a dissabte, de 9 h a 20 h (última visita a les 18.30 h). Diumenge, de 9 h a 14.30 h (última visita a les 13 h). Horaris juny i setembre: de dimarts a divendres, de 9 h a 18.30 h. Dissabte, de 10 h a 20 hores. Diumenge, de les 9 h a les 14.30 h (última visita a les 13 h).
Fins al 30 de setembre.
-'ALLÉES ET VENUES'
Amb Allées et venues. Gauguin i quatre segles de camins en l’art, el nou equipament escaldenc presenta la segona exposició, un recull de 22 obres per fer una ullada panoràmica a 400 anys en la història de l’art a partir de les teles de la col·lecció de Carmen Cervera. Es tracta d’una aproximació a les diferents cultures del passat, que permetrà conèixer més en profunditat tant la rutina de les diferents ciutats europees i nord-americanes, sinònims de civilització per a gran part de la societat de l’època, com del bullici i l’efervescència de les diferents colònies occidentals com, per exemple, Martinica, Nassau o Igaraçu. Són 22 paisatges que comparteixen mateix eix vertebrador: el camí, com a element físic i com a símbol de recorregut i trajecte. Les teles formen un calidoscopi des d’on es podran observar diferents tècniques, visions del món i maneres de fer: pintura holandesa, italiana, francesa, alemanya, americana i catalana, entre d’altres. També diferents estils, des de les vedute de Canaletto fins al costumisme americà, passant pel modernisme, impressionisme, postimpressionisme i l’expressionisme, amb figures immortals de la història de l’art com Gauguin, Pissarro, Cannaletto, Birch, Heckel, Münter o Nolde.
Museu Carmen Thyssen Andorra
Escaldes-Engordany.
Horaris: de dimarts a dissabte de les 10 a les 19 hores. Diumenge, de 10 a 14 hores.
Fins al 10 de setembre.